Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak na zdravé tuky

Jednu chvíli jsou největším nepřítelem zdravého jídelníčku sacharidy, za chvíli „odborníci“ na výživu zatracují tuky… Jak se v tom má člověk vyznat? Pravdou je, že tak jako je velký rozdíl mezi sacharidy, získanými z bílého cukru, bílého pečiva nebo umělých sladidel, oproti cukrům, které se přirozeně nachází v ovoci a zelenině, existují i dobré a špatné tuky. Ať už je Váš stravovací styl jakýkoliv a ať už máte jakýkoliv cíl, v jídelníčku je potřeba mít zastoupení všech složek – jak bílkovin, tak sacharidů i tuků. Jak ale poznat, které jsou ty správné, které naše tělo vyžaduje a které nám naopak jen ubližují?

Avokádo

Avokádo je bohaté na mononenasycené tuky, které vyrovnávají správnou hladinu cholesterolu. Kromě zdravých tuků obsahuje vitamin A. Obsahuje také více bílkovin, než většina ostatních druhů ovoce. Avokádo lze použít nejen do salátů, pro přípravu mexického guacamole nebo dipů k pečené zelenině či pečivu. Zralé avokádo je také výbornou alternativou trvanlivých roztíratelných sýrů, margarínů a másla. Stačí avokádo rozpůlit, vydlabat lžicí, namazat na kousek pečiva a případně dochutit trochou soli, pepře a citronové šťávy.

Kokosový olej

Kokosový olej patří mezi nejzdravější rostlinné oleje. Je stabilní, nepřepaluje se a je tím pádem vhodný i pro teplou kuchyni. Má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu a napomáhá hubnutí a udržování optimální váhy. Dávejte ale pozor na to, aby byl olej nerafinovaný a ideálně v bio kvalitě, abyste z něj získali všechny prospěšné látky. Více se toho o pozitivních účincích kokosového oleje dočtěte v tomto článku.

Lněný olej

Lněný olej je nejlepším rostlinným zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro své protizánětlivé účinky a jsou nezbytné pro zdravou kůži. Lněný olej je tak vhodné zařadit do svého jídelníčku i pro podporu léčby kožních onemocnění jako je akné nebo ekzémy. Mimo to lněný olej napomáhá hubnutí, podporuje správné trávení, snižuje hladiny “špatného” cholesterolu, posiluje srdce a redukuje příznaky menopauzy.

Pozor – lněný olej lze používat pouze pro studenou kuchyni a je nutné ho spotřebovat do jednoho měsíce od otevření. Lze jím dochutit saláty, těstoviny nebo třeba rizoto. Výborný je například s červenou rýži, povařenou v zeleninovém vývaru.

Máslo

Jak je to vlastně s máslem? Patří máslo do zdravého jídelníčku? Někdo říká ano, někdo rozhodně ne. Velmi ale záleží na tom, co považujeme za „máslo“. Pravé poctivé máslo, ideálně z ekologického zemědělství je něco úplně jiného, než margaríny a napodobeniny másla, které s ním ve skutečnosti nemají nic společného. Čisté máslo je bohaté na vitamíny a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví naší kůže a pro správnou funkci mozku. Abychom z másla tyto zdraví prospěšné látky z másla získali, je potřeba nezapomínat na jeho poměrně nízký kouřový bod – tedy teplotu, při které se máslo začíná přepalovat. V případě másla je to asi 120 stupňů, tudíž ho není vhodné používat pro vaření a smažení při vysokých teplotách.

Ještě o něco lepší účinky na naše zdraví má tzv. Ghee – přepuštěné máslo podle indické receptuy, které je vhodné i pro osoby, trpící alergií na kasein nebo laktózu. Má vyšší kouřový bod, obsahuje vitaminy A, D, E a K, podporuje trávení, zlepšuje vzhled kůže a je výborným pomocníkem při hubnutí.

Zásady pro volbu správných tuků
  • Nebojte se jich - zdravé tuky jsou nezbytnou součástí zdravého, vyváženého jídelníčku
  • Vybírejte si kvalitní rostlinné i živočišné tuky, které neobsahují nežádoucí přidané látky
  • Dávejte pozor, které tuky jsou vhodné pouze pro studenou a které i pro teplou kuchyni
  • Každý olej má tzv. Kouřový bod - teplotu, při které se začne přepalovat a vypouštět škodlivé látky