Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Kokosový olej - král olejů

Kokosový olej má všestranné využití nejen v kuchyni, ale i ve výrobě přírodí kosmetiky a při prevenci i léčbě mnoha zdravotních potíží. Jak jeho schopností využít naplno?

Kokosový olej pro zdraví

Pravidelná konzumace kokosového oleje přináší mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Olej dodává okamžitou energii a prodlužuje pocit sytosti, díky čemuž předejdete přejídání. Kokosový olej je tak skvělým pomocníkem i při hubnutí. Obecně také podporuje trávení a působí proti zácpě. Pomáhá snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění, urychluje regeneraci buněk, vyrovnává hladiny hormonů a posiluje celý imunitní systém.

Rafinovaný nebo nerafinovaný olej?

Olej lze pořídit ve dvou formách - rafinovaný a nerafinovaný. Nerafinovaný olej je vyráběný z čerstvých kokosových jader a zachovává si charakteristickou chuť i aroma. Oproti tomu rafinovaný olej je bělený a má neutrální chuť. Většinou ho pořídíte za výrazně nižší cenu, než olej panenský. Potíž s rafinovaným olejem ale spočívá v obsahu transmastných kyselin, které zvyšují hladinu “špatného” cholesterolu v těle. Snažte se proto vybírat vždy čistý nerafinovaný olej, který Vám poskytne mnoho zdravotních benefitů namísto nepříjemných vedlejších účinků.

Co s ním?

Využití v kuchyni

Kokosový olej je skvělý především pro teplou kuchyni. Díky vysokému kouřovému bodu (= teplota, kdy se tuk začne přepalovat a vypouštět škodlivé látky) lze využít k vaření, pečení i smažení. Díky své specifické chuti je vhodný například pro asijskou kuchyni nebo pro sladké pečené dezerty a palačinky, ale použít ho můžete klidně i při přípravě míchaných vajec nebo restování zeleniny.

Využití v domácí kosmetice

Kromě využití při vaření a pečení je také nenahraditelnou ingrediencí pro výrobu domácí kosmetiky. Působí totiž velmi příznivě i na pleť a vlasy. Má protizánětlivé účinky, díky čemuž pomáhá při léčbě akné a ekzémů. Hydratuje pokožku a vlasy a zabraňuje vysoušení - je ale důležité pleť i vlasy vždy předem navlhčit! Jinak je efekt úplně opačný a při dlouhodobějším používání může naopak přispívat k ještě většímu vysoušení.

K čemu všemu můžete olej použít?
  • Masážní olej - smíchejte rozpuštěný kokosový olej s pár kapkami vybraného esenciálního olejíčku pro vytvoření výživného masážního oleje
  • Gel na holení - míváte při holení podrážděnou kůži? Kokosový olej lze použít před i po holení. Kůži zjemní, zklidní a předejte podráždění.
  • Maska na vlasy - samotný kokosový olej lze použít také jako maska/zábal na vlasy. Stačí olej nanést na navlhčené vlasy, alespoň 15 minut nechat působit a poté důkladně smýt - ideálně přírodním šamponem bez silikonů.
  • Hydratace pleti - na vlhkou kůži naneste trochu rozpuštěného kokosového oleje a jemně vmasírujte. Pokud trpíte problematickou a zánětlivou pletí, zkuste přidat navíc 2-3 kapky tea tree olejíčku.
  • Zubní pasta - jednou ze skvělých vlastností kokosového oleje je to, že odstraňuje bakterie z ústní dutiny a pomáhá bělit zuby. Je tak dokonalým základem pro výrobu domácí zubní pasty. Lze použít čistý kokosový olej, který v polotekutém stavu nanesete na kartáček, nebo navíc přidat například pár kapek mátového esenciálního olejíčku pro osvěžující pocit v ústech.