Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Zimní běh

V zimě by velká část z nás raději seděla zalezlá v teple obývacího pokoje a s hrnkem čaje sledovala televizní programy. Jako bychom se před zimní měsíce uložili k zimnímu spánku. A pokud si jdeme zacvičit, tak většinou do uzavřených tělocvičen a posiloven. Samozřejmě ve velkých mrazech je to rozumné řešení. Ale zimní čas by nás neměl zabrzdit ani při sportování venku. Jaké výhody má třeba vyrazit v zimě na krátký běh?

Spálíte více kalorií

Vzhledem k tomu, že tělo v chladném počasí musí regulovat svou teplotu, při cvičení venku spálíte o něco více kalorií, než při cvičení v uzavřeném prostoru. Množství spálených kalorií záleží samozřejmě individuálně na každém člověku, jeho tělesné váze, konstituci těla a mnohých dalších faktorech, nicméně i pár spálených kalorií navíc může být motivací, proč i v mrazivých zimních dnech nevynechat alespoň párminutový běh.

Zlepšíte svou fyzičku

Při běhu v zimě si Vaše tělo zvykne zvládat nové překážky, jako je sport v chladném počasí, větru a sněhu. Díky všem těmto výzvám si zvýšite celkovou fyzickou kondici, která Vám umožní zvýšit náročnost cvičení i při dalších budoucích trénincích v jakémkoliv prostředí.

Posílíte své srdce

Nízké teploty mají vliv i na funkci našeho srdce, které musí pracovat o to více, při rozvádění krve po celém našem těle. Pro osoby se srdečním onemocněním tak náročnější fyzická aktivita v chladném počasí není příliš vhodná. Naopak zdraví jedinci, kteří žádnými kardiovaskulárními potížemi netrpí, srdeční svaly jen více posílí pro další náročnější aktivity - a to nejen co se týče fyzického cvičení, ale i napjatých stresových situací, kdy je potřeba srdce udržovat silné a odolné.

Budete odolnější vůči zimě

Vyběhnout z domu, když Vám hned při prvních krocích mrznou prsty a kouří se Vám od úst, je nejtěžší část celého venkovního tréninku při nízkých teplotách. Jakmile si ale na běh v chladu zvyknete, postupně začnete být vůči nízkým teplotám mnohem odolnější. Důležité je nepředpokládat, že Vás běžecký výkon bude stejný jako v letních měsících. Snažte se vždy poslouchat své tělo a příliš nepřekračovat své fyzické hranice. S časem vše půjde mnohem snáz.

Uvědomíte si nezbytnost rozehřátí před tréninikem

Při cvičení v jakémkoliv prostředí a jakémkoliv ročním období je nutné nezapomínat na počáteční rozehřátí a protažení na konci tréninku. To pomáhá předejít možným zraněním, udržuje tělo pružné a předchází bolestem z natažených a přemožených svalů. Při cvičení v zimě je dodržování této struktury tréninku ještě důležitější. Věnujte před během alespoň pát minut rozehřátí, které připraví svaly celého těla na fyzickou aktivitu v chladném počasí a zabrání tak potréninkové bolesti a potenciálnímu zranění.

Posílíte svou vůli

Přesvědčit se ke cvičení, když je za okny tma a vevnitř je tak teploučko, je samo o sobě výzvou. Cvičení v zimě výrazně posílí Vaši vůli, díky které bude cvičení po zbytek roku snadnější, než kdy dřív. Nezapomeňte na vhodné oblečení a obuv a neváhejte vyrazit.