Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Zdravé Vánoce

Vánoce pro každého znamenají něco trochu jiného. Pro věřící jsou oslavou narození Ježíše Krista a pro ostatní jsou především časem, který tráví pohromadě s rodinou. K Vánocům ale také neodmyslitelně patří spousta dobrého jídla a pití a společně posezení u vánočního stolu na Štědrý večer. Jsou to proto svátky, kterých se děsí především lidé na dietách a lidé, kteří se snaží jíst po zbytek roku co nejzdravěji. Jak to tedy udělat, abyste si užili Vánoce se vším všudy a přitom se nemuseli zděsit čísla, které vám po svátcích ukáže váha?

Nemyslete jen na jídlo

Přestože jídlo k Vánocům patří, nemělo by být jejich hlavní podstatou. Snažte se přes svátky zabavit i jinými aktivitami a nezůstávejte doma u televize, kde vás sladkosti na stole budou lákat o mnoho víc. I rodinu a kamarády nemusíte zvát na vánoční návštěvy jen domů. Vyrazte raději na výlet do přírody, běžte si zabruslit na stadion nebo zamrzlý rybník … Nejenže nebudete v takovém pokušení z cukroví, ale získáte tak mnohem více zážitků, než kdybyste doma s blízkými jen koukali na pohádky v televizi, popíjeli svařák a uždibovali sladkosti.

Jezte zdravě po zbytek dne

Pokud zrovna čekáte návštěvu a chcete je pohostit nějakou nepříliš zdravou Vánoční dobrotou, snažte se alespoň vyvážit váš jídelníček ostatními jídly, které přes den sníte. Připravte si zdravou snídani a oběd a dopředu si nachystejte zdravé svačinky - například směs sušeného ovoce a ořechů, které můžete bez výčitek pojídat místo cukroví.

Nezapomínejte na pitný režim

Rčení, že hlad je převlečená žízeň, má svoje opodstatnění. Pokud vás zrovna honí mlsná, zkuste si raději místo toho napustit sklenici vody nebo si uvařte voňavý kořeněný čaj se skořicí a badyánem.

Zdravé pečení

Ani samotné vánoční cukroví nemusí být pohromou pro váš zdravý životní styl. Stačí pár jednoduchých změn. Místo klasické bílé mouky můžete ve většině receptů použít mouku špaldovou, část mouky nahradit celozrnnou moukou bez lepku (pohanková, rýžová, kukuřičná, jáhlová ...), ořechové nebo semínkové mouky (mandlová, konopná…) nebo třeba ovesnými vločkami. Výborná je místo klasické vánočky vánočka bramborová. Zajímavých netradičních receptů je spousta. Co se týče sladidel, snažte se vyhýbat bílému cukru a zvolit raději zdravější alternativu - můžete v receptech cukr nahradit v poměru 1:1 kokosovým nebo palmovým cukrem, nebo ubrat v původním receptu trochu tekutin a těsto osladit medem nebo třeba javorovým sirupem. Pokud s těmito sladidly pečete poprvé, doporučuji vyzkoušet nejprve na menším množství těsta, jestli bude mít požadovanou konzistenci a sladkost.

Štědrovečerní večeře

Jestliže se držíte tradic a na vašem štědrovečerním stole nesmí chybět ryba a bramborový salát, i v tomto případě můžete připravit zdravou večeři, na které si pochutná celá rodina. Jednoduše vynechejte smažení a obalování v klasickém trojobalu - rybu stačí pokapat citronem, okořenit, přidat trochu másla nebo oleje a upéct v troubě. Co se týče bramborového salátu, můžete úplně vynechat majonézu nebo ji nahradit tzv. sojanézou, která chutná téměř stejně a obsahuje mnohem méně kalorií. Pokud se nepotřebujete držet tak úplně tradic, můžete se salátem trochu zaexperimentovat. Místo majonézy se dá použít například avokádo a klasické brambory můžete nahradit batáty, které jsou plné antioxidantů, vitaminů A,C,B a E, jsou bohaté na draslík a mangan a další minerální látky.

Doufám, že se vám naše nápady líbí. Na druhou stranu vám doporučujeme ať si Vánoce pořádně užijete a v lednu se sejdeme u našeho produktu chci zhubnout.