Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Vitaminy pro zdravou pleť

Kůže je největším orgánem našeho těla. Vše negativní, co se děje uvnitř našeho těla, všechny nerovnováhy a nedostatky, na sebe často zvenku upozorní právě vyrážkami, akné nebo ekzémy. Příčin může být samozřejmě několik - alergie a potravinové intolerance, hormonální nerovnováha, nevyvážený jídelníček ... nehledě na genetické zatížení a vliv psychiky. Jedním z důvodů kožních problémů může být ale i nedostatek určitých vitamínů a minerálů v našem těle. Které vitamíny je potřeba ve své stravě pohlídat a jak je získat z čistě rostlinné stravy? 

Vitamin A

Vitamin A má výrazný vliv na kvalitu naší pleti. Ulehčuje léčbu kožních onemocnění (akné, ekzémy, vyrážky), chrání před nadměrným slunečním zářením, zpomaluje stárnutí kůže, urychluje hojení a podporuje krevní oběh, čímž napomáhá k lepší hydrataci pokožky.  Vitamin A není třeba doplňovat denně, protože se v těle dokáže "skladovat".  Existuje ve svou formách:  

  • předstupeň hotového vitamínu - retinol (pouze v živočišné stravě)
  • provitamín A - karoten (v rostlinné stravě)

Naše tělo je schopno beta karoten a některé další karoteny podle potřeby přeměnit na vitamin A. Dostatek tohoto vitamínu je proto možné získat z rostlinných zdrojů.

Při jeho nedostatku vitaminu A ve stravě dochází k odumírání kožních buněk. Nebezpečný je ale i jeho nadměrný příjem, který způsobuje vnitřní krvácení. Tento problém se ale týká pouze retinolu, který je obsažený pouze v živočišných produktech. U karotenu, který najdeme v rostlinných zdrojích, k hypervitaminóze dojít nemůže. 

Kde ho získat?

Vitamín A je vitamín, rozpustný v tucích - je tedy nutná jejich přítomnost (!), aby ho tělo dokázalo vstřebat. Nejlépe působí společně s vitaminy B, C, D, E, z minerálních látek jeho vstřebávání podporují vápník, fosfor, zinek a selen.  

Mezi zdroje vitaminu A ve formě beta karotenu patří například mrkev, špenát, mangold, paprika, mango, meruňky, hlávkový salát, kaki, papája, dýně nebo broskve. Z živočišných potravin najdete vitamín A (retinol) v sýru, jogurtech, vejcích, mastných rybách nebo játrech

Vitamin C

Vitamin C je nezbytný pro celkové zdraví našeho organismu. Na naši kůži má vliv hlavně díky svému podílu na tvorbě kolagenu.

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Je důležitý pro pevné kosti a klouby i pro zdraví naší kůže - zabraňuje stárnutí a pomáhá zlepšit a udržet její pružnost. Produkce kolagenu v těle může být narušena kouřením, nadměrným sluněním, nadměrným příjmem cukru nebo autoimunitním onemocněním. Kromě vitamínu C tvorbu kolagenu podporují také vitamin A, anthocyanin, měď, mangan, zinek a aminokyseliny lysin a arginin

Kde ho získat?

U veškerých potravin je vždy vhodnější upřednostnit lokální sezónní zdroje. I když spoustu vitaminu C obsahují například citrusy (citrony, pomeranče, grepy, limetky), kiwi nebo papája, svému tělu, své peněžence i životnímu prostředí uděláte nejlépe, když sáhnete pro místních zdrojích tohoto vitamínu. Mezi ty patří kysané zelí, šípek, růžičková kapusta, černý rybíz nebo brokolice

Vitamin D

Vitamin D účinně pomáhá při léčbě ekzémů a akné, díky schopnosti snížit zánětlivost v těle. Funguje také jako antioxidant a zabraňuje předčasnému stárnutí kůže. Obnovuje kožní buňky a podporuje přirozené ochranné mechanismy kůže.  

Kde ho získat?

Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření - právě proto jeho nedostatkem mnoho lidí v našich končinách trpí během podzimu a zimy, kdy je sluníčka velmi málo.Vitamin D má však schopnost skladování a je proto možné, že si vaše tělo nastřádalo dostatek vitaminu D od jara do podzimu a jeho nedostatek se u vás ani přes zimu neprojeví.

Ve stravě se vitamín D nachází pouze v živočišných potravinách a v houbách. Vhodným zdrojem jsou mastné ryby, vaječné žloutky, mléko a mléčné výrobky.  

Vitamin E

Vitamin E je dalším v tucích rozpustitelným vitamínem, který je důležitý pro krásnou, zdravou pleť - především kvůli svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem. Hydratuje kůži a zabraňuje vysušování, umírňuje projevy atopického ekzému, podporuje cirkulaci krve a tím napomáhá k léčení kožních zánětů, urychluje hojení a regeneraci kůže, zpomaluje stárnutí, zabraňuje zvýšené pigmentaci Při vnější použití pomáhá zesvětlovat jizvy a vyhlazovat vrásky.

Kde ho získat?

Stejně jako vitamin A, i vitamin E potřebuje ke svému vstřebání tuk. Velké množství vitaminu E obsahuje olej z obilných klíčků - v jedné lžíci získáte více než 100% denní dávky. Skvělým zdrojem jsou také ořechy (mandle, mandlový olej, lískové ořechy, pinové ořechy), slunečnicová semínka, avokádo a tofu.