Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Vitamíny pro zdravé vlasy

Krásné a zdravé vlasy i v podzimním a zimním období? To přece není ani možné. Sundám si čepici a mám vlasy jako splihlou slámu. Až Vás zase napadne, že v tomto období je bohaté hřívě odzvoněno, uvědomte si, že našim vlasům můžeme pomoci. Na kvalitě vlasů se podílí velké množství různých faktorů - od genetických předpokladů, přes složení naší stravy až po každodenní kosmetickou péči. V dnešním článku Vám ukážeme, jaké vitaminy a minerály je vhodné zařadit do svého jídelníčku pro dosažení krásných, silných a zdravých vlasů.

Vitamin A

Vitamin A je nepostradatelný pro růst buněk v našem těle. Vzhledem k tomu, že jsou vlasy nejrychleji rostoucí tkání v našem těle, je i pro jejich zdraví nutný dostatek vitaminu A v naší stravě. Nedostatek vitaminu A způsobuje šupinatou pokožku hlavy, lámavost a padání vlasů. Mezi potraviny, které vitamin A obsahují, patří například mrkev, zelí, brokolice, špenát, meruňky, broskve, citrusy, vejce, mléko, sýry, hovězí játra a ryby.

Vitaminy skupiny B

Mezi další vitaminy, zlepšující celkovou kvalitu vlasů, jsou vitaminy skupiny B. Nejvýznamějším vitaminem pro tyto účely je tzv. biotin, známý také jako vitamin B7 nebo vitamin H. Biotin podporuje tvorbu keratinu, urychluje růst a zabraňuje padání vlas. Biotin se nachází například v pivovarských kvasnicích, vaječných žloutcích, rýži, mléčných výrobcích, arašídech, banánech, houbách a ořeších.

Vitamin C

Vitamin C je silným antioxidantem, nezbytným pro tvorbu kolagenu, který je důležitý pro kvalitu a pružnost našich vlasů. Vitamin C také napomáhá vstřebávání železa, které urychluje růst vlasů. Vitamin C najdete v šípcích, zelí, brokolici, růžičkové kapustě, bobulovém ovoci (maliny, ostružiny, borůvky, černý rybíz) nebo tropickém ovoci jako je papája nebo kiwi.

Vitamin D3

Vitamin D stimuluje růst vlasů a má pozitivní vliv na snižování stresu, který je jednou z příčin vypadávání vlasů. Reguluje hladinu fosfátu a vápníku v těle, která zajišťuje, aby byly kosti, kůže, nehty a vlasy silné a dobře vyživované. Vitamin D lze získávat ze slunečního záření i z některých druhů potravin. Mezi nejlepší zdroje vitaminu D3 patří tučné ryby (sleď, sumec, losos, pstruh ..), pomeranče, houby a mléčné a sójové výrobky, cíleně obohacené o tento vitamín.

Železo

Růst vlasů podpoříte také dostatečným množstvím železa ve své stravě. Mezi potraviny, bohaté na železo, patří červené maso, vaječný žloutek, listová zelenina, brokolice, dýně, sušené ovoce (švestky, rozinky), sójové výrobky nebo čočka.

V našich individuálních jídelníčcích dbáme na vyváženost všech důležitých živin, potřebných pro celkové zdraví našeho organismu. Vyzkoušejte jeden z našich programů i Vy!