Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Vím jak a co jím

Jíte ve spěchu, neumíte si jídlo vychutnat a za chvíli zase trpíte hladem? Naučte se metody vědomého jezení, které Vám pomohou udržet udržet pod kontrolou Vaši pozornost i tělesnou váhu.

Zpomalte

Dvacet minut jezení v klidu nijak nenaruší Váš denní režim. Jedení ve spěchu způsobuje pouze přejídání, zažívací potíže a jen více a více stresu. Když při jídle zpomalíte, mnohem snadněji budete moct vnímat signály Vašeho těla, které Vám samo řekne, kdy je syté. Pro začátek se zkuste zaměřit na to, že budete každé sousto žvýkat cca 20 krát nebo i vícekrát nebo po každém soustě na chvíli odložit vidličku.

Naučte se naslouchat signálům svého těla

Pravidelné stravování je důležité pro udržení optimální váhy a pro podporu zdraví celého našeho organismu. Potíž nastává ve chvíli, kdy se držíme stravovacích nařízení na úkor signálů našeho vlastního těla. Jíme, když jsme sytí a čekáme na jídlo i ve chvíli, kdy nás bolí břicho z hladu. Velká část lidí úplně zapomněla vnímat, kdy má či nemá hlad. Navíc k tomu všemu často jíme z emočních důvodů, když jsme ve stresu, když jsme smutní, nervózní, osamělí, nebo když se prostě nudíme. Snažte se při každém jídle na chvíli zastavit a zeptat se sami sebe - Mám hlad? Co mi právě teď mé tělo říká?

Zaměřte se pouze na jídlo

Jíte při práci nebo při sledování televize? Přemýšlíte u jídla o deseti dalších aktivitách a vidíte sami sebe tam, kde máte být za dvě hodiny? Roztříštěná pozornost u jídla způsobuje to, že nevnímáme, co jíme, že vlastně jíme a jestli vůbec ještě máme hlad. Pokud děláte spoustu aktivit najednou, ani jedné se nemůžete věnovat pořádně. Pokud se navíc jedná o stravování, ubližujete současně i Vašemu vlastnímu tělu. Snažte se vyhradit si čas pouze na jídlo a alespoň na chvíli zapomenout na jiná rozptýlení kolem Vás. Další zásady pro vědomé stravování:
  • K jídlu si vždy sedněte, nikdy nejezte za pochodu
  • Zapojte všechny smysly - vnímejte chuť, vůni i strukturu jídla
  • Vyhněte se emočnímu jedení
  • Nepřejídejte se
  • Snažte se vybírat co nejméně průmyslově zpracované jídlo a co nejčerstvější potraviny
  • Nikdy nezapomínejte na vyváženou zdravou sndídani
  • Poslední jídlo jezte nejpozději 3 hodiny před spaním