Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Tipy proti hormonální nerovnováze

Hormonální nerovnováha je problém, se kterým se v životě setkalo nebo setká velká část žen. Ať už se projeví kožními problémy, nepravidelnou menstruací, padáním vlasů nebo nadváhou, rozhodně se nejedná o příjemnou záležitost. Než se vydáte cestou umělé hormonální léčby, zkuste se zaměřit na přírodní způsoby, jak hladinu hormonů přirozeně srovnat.

Jak hormonální nerovnováhu rozpoznat?

Únava, problémy s trávením nebo změny nálad nemusejí vždy nutně naznačovat nerovnováhu hormonů. Potíž nastává, pokud se tyto příznaky projevují dlouhodobě. Mezi symptomy hormonální nerovnováhy patří:
  • Chronická únava
  • Neustálé chutě na sladké
  • Nadváha v oblasti břicha a boků
  • Padající, slabé a unavené vlasy
  • Výkyvy nálad
  • Nadměrné pocení
  • Nadýmání, problémy s trávením
  • Insomnie, poruchy spánku
  • Hubnutí svalové hmoty a nabírání tuku
  • Nízké libido
  • Návaly horka a zimy
  • Akné
  • Nadměrný růst ochlupení na obličeji

Jak se jí zbavit?

Nepřehánějte to se cvičením Pravidelný pohyb je důležitý pro zdraví celého našeho organismu. Vše je ale potřeba provádět v rovnováze a ani se cvičením byste to neměli příliš přehánět. Při hormonální nerovnováze je také vhodné snížit množství kardia a zaměřit se více na posilování. Výbornou volbou je například pilates, plavání nebo hormonální jógová terapie, kde jsou jednotlivé pozice vytvořeny přesně pro tyto účely.

Vyhněte se vysoce hormonálním potravinám

Ve Vašem jídelníčku se pokuste omezit potraviny s vysokým obsahem hormonů. Snižte příjem masa a mléčné výrobků a nakupujte je z ověřených farem, namísto supermarketů, kde většina těchto výrobků pochází z velkochovů. Omezte také příjem soli, kofeinu a alkoholu. Naopak do svého jídelníčku zahrňte potraviny s obsahem fytoestrogenů pro tvorbu esteogenu (sójové boby a produkty ze sóji, brambory, celozrnné obiloviny, zelené fazolky, jablka, česnek, datle nebo lněná semínka), potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny (mořské ryby, chia a lněná semínka, ořechy a za studena lisované rostlinné olej), zvyšte příjem potravin s obsahem bóru (jablko, hrušky, ořechy, luštěniny) a selenu (mořské ryby, fazole, sója, celozrnné obiloviny)

Jezte “opravdové” jídlo

Pokud je Váš každodenní jídelníček plný velmi zpracovaných potravin a polotovarů a neobsahuje důležité vitaminy a minerály, tělo s tímto stavebním materiálem nemůže správně hormony vytvářet. Snažte se své pokrmy připravovat z přírodních surovin bez přidaných konzervantů a dochucovadel a pokuste se vždy upřednostňovat lokální a sezónní potraviny. Pokud si nevíte s jídelníčkem rady, nechte si poradit v našem fitness programu.

Superpotraviny

Pro podpoření hormonální rovnováhy můžete vyzkoušet do svého jídelníčku také zařadit některé z následujících superpotravin:

Maca - Maca neboli peruánský ženšen pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů a účinně zbavuje příznaků hormonální nerovnováhy včetně akné, chronické únavy, vypadávání vlasů apod. Pomáhá upravovat nepravidelný menstruační cyklus, mírní příznaky menopauzy, zvyšuje libido a pomáhá proti impotenci. Využívá se také při snížené imunitě organismu, při neurózách, depresích a při léčbě nádorových onemocnění.

Spirulina - Mírní menstruační bolesti a zklidňuje příznaky menopauzy. Kromě toho se využívá i pro zmírnění projevů cukrovky a snížení cholesterolu v krvi.

Brokolicové klíčky - účinně pomáhají urovnávat hormony při dominanci estrogenu. Mezi její projevy patří PMS, celulitida, nabírání váhy, neplodnost, nepřiměřená náladovost a endometrióza.