Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Tipy na zdravé svačinky

Samozřejmě víme jak moc důležité jsou svačiny během dne. V našich programech najdete výborné svačinky, které perfektně nutričně zapadnou do celého dne. Ať už si vyberete produkt chci zhubnout, kde naleznete jídelníčky na hubnutí s dietními recepty, nebo produkt chci být fit, kde naleznete jídelníčky, které vás dostanou do kondice. Následující svačinky berte jako inspiraci.

Avokádovo-vaječný toast

Avokádo je ovoce, plné zdravých tuků a mnohých vitamínů a minerálů (např. Vitaminu A, C, E, K, zinek, hořčík, B1, B2 …). Avokádovou pomazánku pro dvě osoby vyrobíte z ½ avokáda, 2 natvrdo uvařených vajec, špetky soli a pepře. S kouskem celozrnného pečiva získáte plnohodnotnou svačinku, která na dlouho zasytí.

Špenátové quesadillas

K domácím quesadillas budete potřebovat malou celozrnnou pšeničnou tortillu, pár cherry rajčátek, 2-3 lžíce uvařeného špenátu a cca ⅓ hrnku feta sýru. Tortillu naplníme špenátem, přidáme na kolečka nakrájená rajčata a nadrobený sýr. Přeložíme na polovinu a na sucho nebo na trošce oleje na pánvi osmahneme do křupava.

Pokud preferujete sladké svačinky, quesadillas se dá vyrobit také ve sladké verzi. Tortillu potřete arašídovým (nebo jiným oříškovým) máslem, přidejte na kolečka nakrájený banán, posypte kokosem a nastrouhanou hořkou čokoládou. Tortillu přeložte a nechte opéct.

Ovocný crumble

Na ovocný crumble budete potřebovat cca ¼ hrnku lesního ovoce, půlku banánu, 2 lžíce ovesných vloček, 2 lžičky ořechového másla a 1 lžičku medu. Lesní ovoce smíchejte s rozmačkaným banánem. Zvlášť smíchejte ovesné vločky, med a ořechové máslo. Ovocnou směs dejte do zapékací mističky a posypte směsí ovesných vloček. Pečte v troubě cca čtvrt hodiny na 180°C

Energetické raw kuličky

Další jednoduchou a rychlou svačinkou jsou raw kuličky. Základem raw kuliček může být téměř jakékoliv sušené ovoce - nejčastěji je používají datle, ale kuličky je možné vyrobit také ze sušených fíků, meruněk nebo švestek. Sušené ovoce namočte na chvíli do vody, aby změkly. Poté vodu vylijte, osušte a rozmixujte v kuchyňském mixeru nebo food processoru do hladka. Můžete přidat různé druhy ořechů, kokos, kakao, ovesné vločky, proteinový prášek apod. Z vytvořené hmoty vytvarujte kuličky požadované velikosti.

Hummus

Kupovaný hummus v supermarketu často nechutná tak, jak by měl. Tuto cizrnovou pomazánku je ale možné relativně jednoduše vyrobit i doma. K přípravě hummusu budete potřebovat hrnek uvařené cizrny (nebo z plechovky), trochu olivového oleje, sůl, pepř, kmín, česnek a sezamavou pastu tahini. Cizrnu rozmixujte (případně přidejte trochu vody) a přimíchejte zbytek ingrediencí. Hummus můžete jíst jako pomazánku k pečivu nebo snížit svůj příjem sacharidů a použít hummus jako dip k syrové nebo pečené zelenině.