Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Tipy na lehké letní snídaně

Pokud ke snídaním, které máte u nás ve svém denní rozvrhu, chcete přidat ještě další trochu jiné, tak nabízíme pár tipů. Konečně nás opouští mrazivá temná rána, a je proto nejvyšší čas, vyměnit zahřívací snídaně za něco lehkého, svěžího a vhodnějšího pro nadcházející letní období.

Banánová zmrzlina

Zmrzlina místo snídaně? Proč ne! Tato domácí zmrzlina neobsajuje žádný cukr, tuk, umělá barviva a sladidla. Pro 1 porci si připravíme 2-3 banány, oloupeme je a nakrájíme na kolečka. Uložíme do mrazáku na několik hodin (ideálně přes noc). Poté banány společně s trochou vody nebo rostlinného mléka (výborné do zmrzliny je například kokosové nebo mandlové mléko) rozmixujeme do hladké hmoty.

K banánovému základu můžete přidat další druhy ovoce - čerstvé či zmrazené, kakao, ořechová másla, kokos, ořechy, zdravá sladidla (med, javorový sirup, kokosový či palmový cukr) … Cokoliv, na co máte zrovna chuť.

Tropická smoothie bowl

Pokud už se jako mnoho dalších lidí nemůžete dočkat léta, a už se vidíte pod slunečníkem na pláži, můžete trochu exotiky vnést alespoň do svých snídaní. Pro tropickou smoothie bowl budeme potřebovat 1 zmrazený banán (lze použít i čerstvý, ale zmrazený dodá smoothie krémově hustou konzistenci), půlku čerstvého manga, hrst na kostičky nakrájeného ananasu a šťávu z ½ většího pomeranče. Vše rozmixujeme, nalijeme do misky a dozdobíme na kolečka nakrájeným kiwi, hrstí borůvek a posypeme strouhaným kokosem.

Melounový salát s medovou zálivkou

Jednou z nejjednodušších letních snídaní, jsou ovocné saláty. Pro následující recept budeme potřebovat ¼ melounu galia, 1 středně velký pomeranč, hrst borůvek a 1 kiwi. Ovoce nakrájíme na kostičky a zalijeme zálivkou vyrobenou z 1 lžičky medu, cca 2 lžiček limetkové šťávy, ¼ lžičky skořice, špetky badyánu a pár kapek vanilkového extraktu.

Chia puddink s malinovým “džemem”

Chia semínka patří mezi superpotraviny, plné bílkovin, zdravých tuků a nezbytných minerálů. Nejdůležitější při přípravě chia pudinku, je správný poměr semínek a tekutin. Na 2 polévkové lžíce semínek budeme potřebovat cca ¾ hrnku klasického nebo rostlinného mléka a případně tekuté sladidlo podle chuti (například javorový sirup nebo med). Semínka zalijeme mlékem, osladíme a důkladně promícháme. Necháme chvíli uležet a opět promícháme, aby všechna semínka mohla nasát tekutinu. Pudink necháme alespoň půl hodiny v lednici, aby semínka nabobtnala a pudink získal požadovanou hustou konzistenci (můžete si ho také připravit večer předem a nechat ho uležet v lednici přes noc).

Rychlý malinový džem vyrobíme z velké hrsti malin (lze také nahradit kiwi, mangem, jahodami nebo kombinací různých druhů ovoce) a trochy vámi zvoleného sladidla. Maliny společně se sladidlem vložíme do mixéru a rozmixujeme. Hotový pudink naservírujeme do skleničky a navrstvíme malinový džem.