Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Tipy, jak jíst více vlákniny

Naše zdravé jídelníčky nejen na hubnutí jsou sestaveny tak, aby vaše tělo dostalo vše co potřebuje. Nemusíte nad ničím přemýšlet. Stačí si vybrat mezi produkty chci zhubnout nebo chci být fit a my se o všechno postaráme.

Často slyšíme o tom, kolik bychom měli jíst bílkovin, neustále se mluví o tom, jestli je vhodnější jíst menší nebo větší množství sacharidů či tuků … Často ale zapomínáme ve své stravě na důležitou složku, která nesmí chybět v žádném jídelníčku - vláknina. Dospělý muž by měl za den přijmout okolo 38g vlákniny, žena 25 gramů. Proč je ale vláknina tolik důležitá a jak jí přidat více do svého denního příjmu ?

Dva druhy vlákniny

Vláknina se dělí na dva základní typy - existuje vláknina rozpustná a nerozpustná ve vodě. Rozpustná vláknina má schopnost vázat na sebe vodu a tak zvětšovat svůj objem. Potraviny s vysokým obsahem tohoto druhu vlákniny nám proto rychleji navodí pocit sytosti a napomůžou celkového procesu trávení. Nerozpustná vláknina není pro náš organismus zdrojem energie. Zvětšuje ale objem obsahu ve střevech, ředí odpadní látky vzniklé při trávení, napomáhá detoxikaci a zabraňuje tak vzniku zácpy a nepravidelné stolice.

Mezi zdroje rozpustné vlákniny patří například luštěniny, lněné semínko, oves, žito, ječmen, některé druhy ovoce - například jablka, banány nebo bobulové ovoce, brambory, kořenová zelenina. Nerozpustnou vlákninu najdeme v různých druzích ořechů a semínek, obilných slupkách, v některých druzích zeleniny (např. květák, cuketa, celer) a slupkách některých druhů ovoce.

Proč je vláknina důležitá?

Každá složka naší potravy, od bílkovin, přes sacharidy, tuky, až po nejrůznější vitamíny a minerální látky, má svou nezastupitelnou funkci pro náš organismus. Mezi nejdůležitější funkce vlákniny patří:

  • Kontrola hladiny cukru v krvi, snížení rizika diabetu 2. typu
  • Snížení hladiny cholesterolu a rizika srdečních onemocnění
  • Dodání pocitu sytosti po delší dobu
  • Zlepšení kvality pletí
  • Podpora trávení, prevence proti zácpě
  • Prevence proti tvorbě ledvinových a žlučových kamenů
  • Očista organismu, odstranění toxinů z těla

Jak zvýšit svůj příjem vlákniny?

Výborným zdrojem vlákniny jsou kaše z různých druhů obilovin - v půl hrnku ovesných vloček najdete cca 3g vlákniny, ve stejném množství žitných vloček dokonce dvojnásobné množství vlákniny. Když do kaše přidáte jablko a hrst semínek nebo ořechů, získáte už během snídaně velké množství vlákniny do vašeho denního příjmu.

Se zvýšením příjmu vlákniny vám také může pomoct rozpustná vláknina psyllium, kterou seženete v každé zdravé výživě. Je možné ji jíst samotnou (1 lžičku psyllia zapít dostatečným množstvím vody) nebo přidat lžičku psyllia do kaše nebo do jogurtu.