Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Strava nebo pohyb – co je důležitější při hubnutí?

Vyvážený jídelníček a pravidelný pohyb jsou společně s psychickou pohodou stavebními kameny zdravého životního stylu. Je možné udržet si fyzickou kondici, zhubnout a upevnit své zdraví, i když zrovna nejsou všechny tři složky v rovnováze? A je možné nezdravý jídelníček vypotit v posilovně?

Chcete shodit pár kilo? Vyzkoušejte náš program šitý na míru.

Strava vs. cvičení

Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, ale příliš toho neví o zdravé stravě, začne “pouze” více cvičit a doufá, že se jejich nevyvážený jídelníček vykompenzuje fyzickou aktivitou. Potíž je v tom, že i když je cvičení nezbytné pro formování postavy, udržování svalové hmoty a celkové udržování fyzické kondice, nedostatky ve stravě nezamaskuje. Co se týče kalorického příjmu, je mnohem snadnější ho upravit skrze stravu, než zkonzumované kalorie „vypotit“. Zkuste se zaměřit na nezdravé potraviny jako jsou sladkosti, chipsy, vysoce průmyslově zpracované potraviny, jídlo z fast foodu a na množství kalorií, které obsahují. Potom je poměřte s množstvím kalorií, které spálíte za hodinu běhu na páse v posilovně. Pokud se Váš jídelníček skládá ze samých takových potravin, pravděpodobně byste cvičením museli trávit i několik hodin denně, abyste se dostali na požadovaný kalorický “limit”. Dalším problémem je, že ve stravě nejde jen o samotný příjem kalorií, ale o celkovou stavbu Vašeho jídelníčku. Je tak třeba hledět nejen na energetickou hodnotu, ale také na správný poměr makronutrientů (bílkoviny, tuky a sacharidy) a mikronutrientů (vitamíny a minerály), které jsou nezbytné pro správný chod celého našeho těla. Mnoho obézních lidí tak paradoxně trpí podvýživou, protože jejich strava neobsahuje dostatek živin pro jejich zdraví.

Psychika a hubnutí

Jakmile je něco v našem těle v nepořádku a necítíme se dobře po fyzické stránce, zhoršuje se i naše nálada. Pokud jsme naopak v dlouhodobé psychické nepohodě, odrazí se to dříve či později na našem fyzickém zdraví. Síla našich myšlenek hraje svou roli i při hubnutí. Pokud se celou změnu životního stylu rozhodneme podstoupit jen proto, že si připadáme neatraktivní, nejsme schopni přijmou naše tělo takové, jaké je a za každý prohřešek proti nově nastaveným pravidlům se psychicky trestáme… moc daleko nedojdeme. Každá změna chce svůj čas a není potřeba být na sebe nepřiměřeně přísný. Snažte se žít v souladu se svým tělem, poslouchejte jeho signály a přijměte ho takové, jaké je. Jen tak je možné začít ho měnit k lepšímu.

Shrnutí
  • Zkuste naše programy na hubnutí. Vyvážený jídelníček na míru, cvičení a motivace.
  • Intenzivní cvičení neodstraní problém nevyvážené stravy
  • Je snadnější upravit kalorický příjem skrze stravu, než skrz pohyb
  • Nevhodná strava narušuje metabolismus a zpomaluje hubnutí
  • Pravidelný pohyb je důležitý pro budování svalové hmoty, tvarování těla a jako prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Vyvážená strava je nutná pro správnou funkci celého našeho organismu