Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Seznamte se: Pseudoobiloviny


Psedoobiloviny jsou semínka pseudoobilnin - rostlin, které nepatří mezi trávy (obilniny), ale pěstují a zpracovávají se stejně jako nám známé obiloviny (např. pšenice, žito, ječmen apod.). Stejně jako obiloviny jsou zdrojem komplexních sacharidů, ale narozdíl od nich jsou přirozeně bez lepku.

Pseudoobiloviny jsou proto vhodné jako alternativa klasických obilovin zejména v jídelníčku celiaků. I pokud ale nesnášenlivostí lepk netrpíte, pseudoobiloviny nezatracujte. Jsou totiž skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, ale také dalších důležitých živin pro vyvážený jídelníček.


Co patří mezi pseudoobiloviny?

Amarant

Amarant byl považován za základní potravu v civilizaci Inků, Mayů a Aztéků. Je bohatý na bílkoviny a vlákninu, hořčík, fosfor a železo. Kromě toho v jedné porci amarantu víc než jednu denní dávku manganu - minerálu, který podporuje správnou funkci mozku a nervové soustavy, udržuje zdraví kostí a přispívá správnému metabolismus cukrů.

Amarant obsahuje antioxidanty, látky, které buňky v těle chrání před oxidačním stresem a předčasným stárnutím. Napomáhá také při udržování zdravé tělesné váhy vědecké studie naznačují, že může pomoct i při udržování optimální hladiny cholesterolu.

Jak amarant zařadit do jídelníčku

  • Nahraďte jím v pokrmech rýži nebo kuskus - smíchat ho můžete se zeleninovou směsí, kousky masa i vegetariánskými alternativami jako je tofu, tempeh nebo seitan
  • Zalijte ho mlékem, oslaďte medem nebo rostlinným sirupem a oživte tak svou snídani
  • Přidejte ho do krémových zeleninových polévek pro zahuštění


Quinoa 

Quinoa neboli merlík čilský je díky obsahu zdravý prospěšných živin často nazývaná superpotravinou. Obsahuje nemalé množství vápníku, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vitamin C, E a beta-karoten. Velmi oblíbená je u vegetariánů a veganů, protože obsahuje téměř všechny aminokyseliny, a je tak významným zdrojem bílkovin.

Quinou pořídíte ve třech variantách - bílou, červeno a černou, přičemž bílá má nejjemnější a černá nejvýraznější chuť a je také nejkřupavější. 

Jak quinou zařadit do jídelníčku

  • Uvařte quinou podle návodu a poté ji smíchejte např. s opečenou zeleninou a tofu, avokádem a opraženými oříšky
  • Upečte z uvařené quinoi domácí sušenky nebo tyčinky - stačí smíchat s trochou ovesné bezlepkové mouky, kokosovým olejem a vejcem a dosladit podle chuti nerafinovaným cukrem nebo přírodním sirupem.
  • Připravte si snídaňovou kaši z quinoi, kokosového mléka a čerstvého ovoce


Jáhly

Oproti quinoi a amarantu nejsou jáhly žádným cizokrajným objevem, ale jsou součástí celé řady tradičních českých pokrmů. Vyrábí se z prosa a jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, antioxidantů. Obsahují minerální látky jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek) a vitamíny skupiny B.

Podle čínské medicíny jáhly patří mezi zahřívací potraviny a jsou vhodné zejména právě teď v zimním období. 

Jak jáhly zařadit do jídelníčku

  • Uvařte si na snídani jáhelnou kaši z celých jáhel nebo jáhelných vloček, čerstvého ovoce a medu
  • Upečte si jako dezert jáhelníky se sušenými švestkami nebo meruňkami
  • Použít je namísto rýže, kuskusu nebo těstovin se zeleninovou/masovou směsí


Pohanka

Pohanka je kromě bílkovin také významným zdrojem rutinu (vitamínu P), který posiluje stěny cév, zvyšuje jejich pružnost a zabraňuje praskání. Je důležitý pro prevenci křečových žil, popraskaných žilek v obličeji, ale také prospěšný pro lidi, trpící častým krvácením z nosu nebo pro ženy se silnou menstruací.

Stejně jako další pseudoobiloviny je pohanka bohatá na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a na delší dobu udržuje pocit sytosti.

    Jak pohanku zařadit do jídelníčku

    • Uvařte si pohankové “rizoto” s pečenou zeleninou a balkánským sýrem
    • Přidejte pohanku do zeleninovo-luštěninové polévky
    • Připravte si rychlé lívance z pohankové mouky
    • Nahraďte klasické těstoviny pohankovými