Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Ranní rutina (nejen) pro dobu koronavirovou

Zatímco se médiích velmi často mluví o nošení roušek a potřebě očkování, už méně prostoru je věnováno prevenci. O tom, jak bychom pečovat o své tělo i svou mysl v této fyzicky i psychicky náročné době. Vytvořte si proto zdravou ranní rutinu a podpořte tak své zdraví i svou psychickou pohodu.

Proč mít svou každodenní rutinu?

V době, kdy se kolem nás dějí neustále změny a každý den se probouzíme do zcela jiné situace, je naše vnitřní jistota nejdůležitějším záchytným bodem. Jak jí ale docílit? Jedním z jednoduchých, ale účinných způsobů, je vytvořit si svou ranní rutinu. Ta by měla být každý den stejná a poskytnout vám tak “opěrný bod” v jinak hektických dnech.

Ranní rutina by měla zvednout vaši energii a připravit vaše tělo i mysl na vše, co vás v novém dni čeká. Zároveň by vás měla naladit na sebe samotné a pomoct vám zůstat v klidu ve své středu, ať už se kolem vás děje cokoliv.

V nevlídném podzimním počasí má ranní rutina bonus navíc - pokud do ní zařadíte příjemné aktivity, na které se můžete ráno těšit, bude se vám snadněji lézt postele, i když je venku tma a chladno.

Inspirace aneb co do ranní rutiny zařadit

Krátká rozcvička 

Nemusí připomínat rozcvičku z táborových let - je ale dobré “oválené” tělo po celé noci jemně protáhnout. Můžete vyzkoušet třeba pár sérií jógového pozdravu slunci nebo jednoduše zavřít oči a na chvíli se intuitivně protáhnout tak, jak vaše tělo právě potřebuje.

Meditace a dechová cvičení

Neustálé změny a nejasná situace dokážou naši psychiku pořádně rozhodit. Věnujte si proto (ideálně hned chvíli po probuzení) pár minut, kdy se naladíte na své tělo a na svůj dech. Zkusit můžete například tzv. krabicové dýchání - nádech na 6 dob, zádrž dechu na 6 dob, výdech na 6 a znovu zadržení dechu na 6 dob. Tato jednoduchá technika vás pomůže prohloubit a zpomalit váš dech a dostat vaši mysl do rovnováhy.  

Journaling

Chcete ráno začít s čistou hlavou a připravit ji na nové nápady i řešení krizových situací? Volné psaní po ránu vám toho pomůže docílit. Stačí si vzít deník, propisku a na pár minut bez přerušení psát, cokoliv vám zrovna myslí proletí. Ruka by se po celou dobu neměla vzdálit od papíru, ale měla by psát bez přestávky. Pokud vás zrovna nenapadá, co psát, klidně chvíli opakujte slovo “nevím”. Další proud myšlenek přijde za okamžik.

Otužování

Pomůže rozproudit krevní oběh a dodá vám po ránu potřebnou energii. Pokud s otužováním nemáte zkušenosti, v chladném podzimním období začínejte postupně a s ohledem k vlastnímu tělu. Můžete klidně začít několik dní jen s vlažnou vodou a poté teplotu postupně snižovat.

Vědomá snídaně

Snídaně je prvním jídlem, které do těla po dlouhé noci dáváme. Měla by nám proto dodat potřebné živiny i energii pro zbytek dopoledne. Zároveň byste ji měli jíst v klidu a vědomě - tedy ne ve spěchu cestou do práce nebo s očima přilepenýma na displej mobilu.

Tipy na zdravé, vyvážené snídaně získáte v našich online programech společně s jídelníčkem na míru vašim potřebám.