Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Proč nezapomínat na strečink

V profilu na getfitonline budou nastaveny videa, která vás dostatečně protáhnou. O vše se postará naše Kája.

Dostatečné množství pohybu je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Abychom získali svou vysněnou postavu, zlepšili svou fyzickou kondici a udržovali naše tělo zdravé a plné energie, je potřeba pravidelná pohybová aktivita. Mnoho z nás ale dělá při cvičení jednu zásadní chybu - zapomínáme svému tělu dopřát také čas na uvolnění a regeneraci. Z posilovny často spěcháme dělat další aktivity, které máme zrovna na práci a věnovat pár minut protažení považujeme za zbytečnost, na kterou "nemáme čas".

Posilujeme, běháme, skáčeme, snažíme se ze všech sil dát si do těla a když nás druhý den bolí všechno svaly, máme pocit, že je to tak správně a že jsme si dobře zacvičili. Opak je pravdou. Zapomínání na správné protažení po cvičení i rozehřátí přes samotným tréninkem, může být velmi nebezpečné. Přetahováním svalů si zakládáme na dlouhodobé problémy s držením těla a zvyšujeme riziko poranění při tréniku. Nehledě na to, že si tak v těle neustále udržujeme napětí, které negativně působí i na naše psychické zdraví.

Proč je tolik důležitý?

  • Zlepšuje sportovní výkon - jednotlivé cviky budou efektivnější a budete u nich mít lepší výdrž
  • Zlepšuje správné držení těla, díky kterému se vyhnete nepříjemné bolesti zad a ztuhlým svalům krku a ramen při dlouhém stání/sezení
  • Správným držením těla také podpoříte správné dýchání a tím pádem lepší cirkulaci kyslíku a krve v těle??
  • Protahování zlepšuje a udržuje pružnost svalů a šlach, díky čemuž snižuje riziko úrazů a dlouhodobého poškození - natrhnutí svalů, šlach, svalových úponů
  • Zvyšuje energii po celý den, zamezuje únavě a výkyvům energie?
  • Předchází zkracování ztuhlých svalů, které vám mohou způsobovat nepříjemný tah, napětí, až bolest
  • Zlepšuje pohyblivost kloubů, díky čemuž zamezuje bolestem a poraněním kloubů při cvičení
  • Snižuje napětí v těle i mysli - pokud jsou vaše svaly ztuhlé a plné napětí, projeví se to automaticky i na vašem psychickém rozpoložení. Přílišné napětí způsobuje bolesti hlavy, migrény i špatnou náladu. Pokud věnujete alespoň pár minut denně protažení celého těla, zamezíte tak přebytečnému stresu, úzkosti a napětí ve vaší mysli.

Kdy a jak strečink zařadit do svého tréninku?

Každý trénink by se měl skládat ze tří částí. Nejprve je potřeba tělo alespoň trochu rozehřát a uvolnit. K tomu je ideální krátký běh, chvíli si zaskákat nebo se třeba protáhnout krátkou dynamickou sestavou jógových pozic.

Poté může přijít na řadu samotný silový trénink. Ten by měl být ukončen právě strečinkem, při kterém uvolníte všechny svaly, které jste při cvičení zapojili, a zbavíte se tak napětí v těle.

Jednotlivé cviky by měly trvat alespoň 20s, aby se mohlo tělo dostatečně uvolnit. Nesnažte se tlačit do pozic, které jsou vám nepříjemné a způsobovaly by vám bolest. Při cvičení byste nikdy neměli cítit bolest, jen lehké protažení. Snažte se provádět cviky co nejpomaleji a nejplynuleji. Velmi důležité je také správné dýchání - pokud byste při protahování zadržovali dech, nemělo by téměř žádný efekt. S nádechem se nachystejte do pozice a s výdechem zkuste v rámci svých vlastním množstí protažení o něco prohloubit.