Co jsou probiotika a kde je najdeme?
Mikroflóru v našich střevech tvoří zjednodušeně dva typy bakterií – ty, které nám škodí a zvyšují naši náchylnost k nemocem, a ty, které naopak naše zdraví upevňují a zabraňují přemnožení škodlivých bakterií. Právě probiotika jsou živé organismy (bakterie), které podporují naše trávení, imunitní systém a s ním i celkovou fyzickou odolnost našeho těla. Nejznámějšími druhy probiotik jsou mléčné bakterie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium.Mezi přirozené zdroje probiotik patří:
- Kefír a acidofilní mléko
- Kysané zelí a kimchi (fermentovaná směs zeleniny)
- Jogurt obohacený o živé kultury
- Zrající sýry (čedar, gouda, parmazán, ementál) a bryndza
- Kombucha (fermentovaný zelený nebo černý čaj)
- Natto (fermentované sójové boby)
- Jablečný ocet
- Kvašené okurky
- Tempeh (výrobek z fermentovaných sójových bobů)
- Miso (fermentovaná japonská pasta)
Účinky na zdraví
Probiotika pomáhá správné funkci střevní mikroflóry a na naše celkové zdraví tak mají velký vliv:- pomáhají produkovat vitamin K a vitaminy skupiny B (biotin, B1, B3, B6 a B12)
- podporují trávení, působí jako prevence proti zácpě, průjmům a nadýmání
- pomáhají snižovat zánětlivost v těle, díky čemuž pomáhají mimo jiné i při léčbě zánětlivých onemocnění střev, močových cest a kůže
- jsou vhodné při detoxikaci a hubnutí
- snižují riziko nachlazení a chřipky
- zvyšují fyzickou i psychickou energii