Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Přírodní kosmetika z domácích ingrediencí

Naše kůže je zrcadlem procesů, které se dějí uvnitř našeho těla. Pro bezchybnou pleť je proto potřeba o své zdraví pečovat především zevnitř - vyváženým jídelníčkem, dostatkem pohybu i péčí o svou psychickou pohodu. Teprve potom můžeme zdraví a krásu kůže podpořit i vnější péčí - a to ideálně s čistě přírodními pomocníky.

Stejně tak jako se staráme o naše tělo skrze stravu a snažíme se mu dávat zdravé, výživné potraviny, měli bychom se starat i o naši kůži. Pokud budeme jíst neustále vysoce zpracované potraviny plné konzervantů, barviv a umělých, nepřirozených látek, naše zdraví nejspíš vzkvétat nebude. Co se týče kůže, často o ní takto nepřemýšlíme. Kupujeme kosmetiku plnou nebezpečných, zdraví škodlivých látek a navíc za vše utrácíme velkou spoustu peněž. Většinu kosmetických produktů si přitom můžeme za minimálně částku vyrobit z přírodních surovin přímo ve své kuchyni.

Jak na výrobu domácí kosmetiky

Bylinky

Sušené bylinky jsou základem pro mnohé recepty na domácí kosmetiku. Je možné je různě kombinovat podle konkrétního typu pleti a použít pro výrobu čistících a odličovacích vod, masek nebo třeba vlasových oplachů. Bylinky stačí zalít horkou vodou a na mírném ohni cca 15-20 vařit pod pokličkou. Poté je výluh potřeba jen zcedit a je připraven na další použití. Pro tyto účely jsou z bylinek výborné například:
  • Heřmánek - má významné zklidňující vlastnosti, zklidňuje podráždění kůže, pomáhá při léčbe akné a ekzémů. Zesvětluje pleť a zbavuje kruhů pod očima
  • Levandule - má všestranné využití pro všechny typy pleti. Vyhlazuje vrásky, zbavuje akné a tmavých skvrn. Je velmi vhodná také pro velmi suchou a podrážděnou pleť.
  • Měsíček - urychluje regeneraci a pomáhá při léčbě špatně se hojících ran. Má antibakteriální účinky a zbavuje zánětů.
  • Kostival - hojí podrážděnou kůži, ulevuje namoženým svalům a pomáhá při léčbě křečových žil.
  • Růže - má protizánětlivé účinky, pomáhá léčit akné, ekzémy a drobná poranění. Zesvětluje jizvy, vyhlazuje vrásky a zabraňuje předčasnému stárnutí kůže.
Rostlinné oleje

Další důležitou složkou domácí přírodní kosmetiky jsou rostlinné oleje. Ty využijete zejména při výrobě peelingu, pleťových sér, ale také vyživujících masek nebo dvoufázových odličovačů (kombinace pleťové vody a olejové části). Použít můžete víceméně všechny za studena čisté rostlinné oleje, od kokosového a olivového přes mandlový olej, rakytníkový, malinový nebo třeba olej z šípkové růže. Více o rostlinných olejích a jejich účincích na pleť se dočtete v jednom předchozích článků.

Esenciální oleje Pro zesílení léčivých účinků je možné přidat také pár kapek vybraného esenciálního oleje. Kromě velmi známého čajovníkového (tea tree) olejíčku (který je známý díky svým účinkům na akné a opary) lze použít například esenciální olejíček z pomeranče či citronu pro detoxikaci, levandulový olejíček pro zklidnění podrážděné kůže, lemongrass olejíček pro zastavení zánětů nebo geranium pro léčbu chronických kožních onemocnění.

Jak na to?

Pokud s přípravou domácí kosmetiky teprve začínáte, mezi nejjednodušší výrobky, které můžete vyzkoušet, patří pleťové vody a peelingy. Co se týče pleťové vody, stačí použít jakýkoliv bylinkový výluh, zelený čaj nebo kombinaci obojího. Poté můžete přidat libovolné esenciální olejíčky, mořskou sůl, výtažek z aloe vera či další ingredience podle typu Vaší kůže. Výrobky s obsahem vody vydrží cca týden při skladování v lednici. Je proto dobré, vyrábět si vždy raději menší množství, které stihnete spotřebovat. Případně je možné trvanlivost prodloužit pár kapkami přírodního konzervantu cosgard.

Peeling můžete vyrobit i ze surovin, které pravděpodobně najdete ve Vaší kuchyni. Základem je olejová složka (lze použít opět jakýkoliv rostlinný olej) a “drsnější” část, pro kterou se nejčastěji používá cukr. Pro jemnější peeling (především pro citlivou pleť) je možné cukr nahradit mořskou solí, nebo třeba ovesnými vločkami. I do peelingu můžete podle libosti přidat další “extra” ingredience, které mu dodají jak léčivé účinky, tak i krásnou vůni. Vyzkoušet můžete třeba strouhaný kokos, kávu, pomerančovou kůru nebo nadrobené sušené bylinky.