Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Potřebujete zhubnout po porodu?

Každá maminka v těhotenství nabere kilogramy, to je naprosto přirozené. Některé maminky přiberou třeba jen 10 kg, jiné 20 kg a více. V těhotenství se hubnout nedá. Doufáte, že většinu kil necháte v porodnici a zbytek půjde dolů kojením. Dietu držet nemůžete a na nějaké cvičení nemáte ani pomyšlení. Co teď s tím? Nebojte, existuje řešení i pro vás. Hlavně na nic nespěchejte a zbytečně se nestresujte!

Podobně na tom byla také Lucie. „Těhotenství jsem si užívala a neřešila kila, která neustále přibývala. Na konci těhotenství jsem už měla navrch 25 kg a připadala si jako dělová koule,“ popisuje Lucie. „Všechny kamarádky mi uklidňovaly, že to po porodu rychle shodím, jenže ono to tak nebylo. V porodnici jsem nechala jen 8 kg, další tři zhubla v prvních týdnech. Ale více jak 10 kg navrch mi zůstalo, navíc vytahané břicho plné strií. Nosila jsem stále těhotenské oblečení, protože jsem se do ničeho nevešla,“ říká Lucka.

Příběh Lucie není ničím výjimečný. Některé ženy zkrátka přiberou více a je pro ně těžší nabraná kila shodit. Odborníci poukazují na to, že po porodu asi 20 % žen si drží váhu i po porodu a ta nejde zkrátka dolů tak snadno, jako jiným. Nicméně neznamená to, že ty ženy se s tím musí smířit.

Kojení – nejlepší cesta k hubnutí

Asi 80 % žen má štěstí a při kojení skutečně hubne. Ty ostatní musí podniknout ještě další kroky, protože samotné kojení a péče o miminko zkrátka k úbytku váhy nestačí. Proč se vlastně v těhotenství tolik přibírá, když miminko váží v průměru jen 3 kg? Je to dáno tím, že tělo si ukládá tukové zásoby, protože se musí připravit na energeticky náročný proces, kterým je tvorba mateřského mléka. Svou váhu žena může do jisté míry ovlivnit sama, protože rčení: „jíst za dva“ je nesmysl. Ideální přírůstek váhy v těhotenství je klem 10 až 15 kg. Takto nabrané kilogramy se ženě lépe shazují, protože většinou 6 – 10 kg zůstanou rovnou „v porodnici“. Jakmile je nadváha dvojnásobná i více, jde to samozřejmě dolů hůře. Metabolismus se zpomalí a chce to opravdu pevnou vůli a trpělivost.

Kolik tedy můžete shodit kojením? Odborníci mají jasno, až kilo za měsíc. Ano, není to mnoho, ale i to velký úspěch. Navíc rychlejší hubnutí se po porodu nedoporučuje. Dokud budete kojit opravdu často a pravidelně, budete hubnout snadněji. Jakmile dítě začnete přikrmovat, na kojení se už spoléhat nemůžete.

Mohla jsem sníst cokoliv a nepřibrala jsem, dokud jsem intenzivně kojila

Lucie kojila svou dceru 7 měsíců, poté o mléko zkrátka přišla. „Dokud jsem malou kojila, mohla jsem sníst skoro cokoliv a nepřibrala jsem. Hubnutí šlo hodně pomalu, ale to 1 až 1,5 kg za měsíc jsem sundala. Asi po pěti měsících jsem začala přikrmovat a kojit méně. Pak se váha zastavila a dokonce jsem i přibrala,“ popisuje svou situaci maminka Lucie.

Jsem taková, že chci všechno hned. Hrozně mě to nervovalo a chtěla jsem se dostat zpátky do formy. Nejraději bych cvičila už v šestinedělí, ale to mi doktorka nedoporučila. Tělo se prý potřebuje zregenerovat,“ pokračuje Lucie.

Co tedy doporučují odborníci? Pokud porod probíhal v pořádku a přirozeně, můžete začít cvičit po šestinedělí, ale velice pozvolna a opatrně. Nejprve je třeba posílit pánevní dno a volit méně náročné cviky. Jídelníček by měl být bohatý, ale určitě můžete vynechat sladká a tučná jídla. S ohledem na kojení se také vyhýbejte nadýmavým potravinám. Skvělé jsou dlouhé procházky s kočárkem, kdy jste s miminkem na čerstvém vzduchu a děláte hodně pro zdraví své i svého dítěte. Pokud bude miminko v kočárku rádo a hodně spát, můžete každý den vyrazit na dvouhodinovou procházku třeba s kamarádkou.

A pokud máte chuť zatočit se svou váhou jednou provždy a naprosto zdravým a přirozeným způsobem, můžete vyzkoušet program GETFITONLINE. Připraví vám zde jídelníček na míru s ohledem na kojení. Vše je vyvážené a zdravé. A také zde najdete skvělou inspiraci k různým nenáročným cvikům, které vás pomalu, ale jistě dostanou do kondice. Lucie zhubla s tímto programem 5 kg za 2 měsíce. „Opravdu mi to moc pomohlo a budu s tím pokračovat dál. Malé bude rok a já jsem konečně na své původní váze,“ uzavírá.