Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Potraviny, které vás v zimě zahřejí

Každému ročnímu období náleží určité vhodné potraviny. Zatímco v létě raději jíme lehké, ochlazující potraviny (saláty, rajčata, okurky, citrusy …), v zimě naše tělo potřebuje vnitřně zahřát. Správnými potravinami udržujeme teplo ve vnitřních orgánech jako jsou ledviny a močový měchýř. Jaké potraviny jsou tedy vhodné pro zimní období?

Kořenová zelenina - mrkve, petržel, červená řepa, ředkvičky a další druhy kořenové zeleniny jsou plné vlákniny a vitaminů. Díky obsahu vitaminu C a A pomáhají zvyšovat odolnost organismu přes nachlazením a chřipkami. Zlepšují také pleť, snižují cholesterol a posilují srdce.

Ostré koření - čím ostřejší koření přidáte do svých pokrmů, tím lépe udržíte teplo ve vašem těle. Velmi vhodný je pro tyto účely zázvor, kari, chilli, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl nebo kmín. Okořeňte si jimi pečenou zeleninu, ovesnou kaši nebo uvařte domácí punč.

Polévky - talíř horké polévky je na podzim a v zimě ideálním pokrmem. Zkuste třeba mrkvovo-dýňovou polévku s chilli a skořicí.

Kaše - pro chladná rána asi neexistuje lepší snídaně, než kaše. Kromě ovesné kaše můžete zkusit také jáhlovou, rýžovou nebo například pohankovou. Pohanka patří mezi silně zahřívací potraviny, navíc obsahuje vysoké množství železa, rutinu, zinku a dalších minerálů.

Sušené ovoce - do svého jídelníčku zkuste přidat také sušené švestky, jablka, hrušky, brusinky nebo rozinky. Ozdobte jimi snídaňovou kaši, přidejte je do zdravých muffinů nebo třeba sušenek.

Kakao - kakao á čokoláda patří taktéž mezi zahřívací potraviny. Snažte se ale vždy volit neslazené kakao a vysokoprocentní hořkou čokoládu (ideálně nad 70%). Když vás v zimě bude honit mlsná, udělejte si třeba domácí horkou čokoládu - stačí povařit cca dvě lžičky kakaa v mléce a osladit podle chuti trochou medu. Kakao je často opomíjenou superpotravinou, přitom ale obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek - například železo, hořčík a vápník.

Ořechy a semínka - pro zimní období jsou vhodné také potraviny, které obsahuje větší množství tuku. Výborným zdrojem zdravých tuků jsou ořechy a semínka, která můžete přidávat do všech možných pokrmů - od salátů, přes polévky až po sušenky a koláče.

Ryby - dalším zdrojem zdravých tuků jsou ryby. Obsahují omega 3 mastné kyseliny (stejně jako ořechy), které jsou nezbytné pro naše zdraví. Pomáhají udržovat správnou činnost mozku, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a mají protizánětlivé účinky.