Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Podzimní podpora trávení

Na podzim a v zimě je tělo přirozeně nastavené vyžadovat těžší pokrmy. Máme tak častěji chuť na teplá, sytá jídla, než lehké saláty, smoothies, syrové ovoce a zeleninu. Abyste se ale vyhli pocitu těžkosti a nafouklého břicha, je třeba dodržovat určité zásady, které vám umožní si toto období užít ve zdraví a pohodě.

Správný start dne

S nastartováním metabolismu a podporou trávení můžete začít ještě před snídaní. Do sklenice dejte cca lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru, přilijte horkou vodu a nechte lehce zchladnout. Poté přidejte šťávu z půlky citronu, lžičku medu a špetku kajenského pepře. Ideálně si nápoj připravte a vypijte alespoň 10-15 minut před jídlem.

- Citrony jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, který podporuje imunitu a chrání tak před běžnými nemocemi jako je chřipka a nachlazení. Má antibakteriální a antivirové vlastnosti a napomáhá udržovat správnou činnost trávicího traktu.

- Zázvor zmírňuje pocity nevolnosti a podrážděného žaludku.

- Kajenský pepř pomáhá urychlovat metabolismus, podporuje produkci trávicích šťáv a enzymů, díky čemuž celkově usnadňuje trávení potravy.

- Med představuje podstatně zdravější alternativu cukru, zlepšuje imunitu, napomáhá při hubnutí a ulevuje od zácpy.

Zařaďte více vlákniny

Dostatek vlákniny ve stravě je jednou z podmínek pro dobré trávení. Vlákninu můžete získat z ovoce, zeleniny, ořechů, semínek i celozrnných obilovin. Začít můžete opět hned ráno. Na snídani je vhodné zvolit například obilnou kaši (ať už z ovesných vloček, jáhel, pohanky nebo třeba amarantu), hrst ořechů a sezónní ovoce jako jsou třeba jablka a hrušky. Do kaše můžete také ke konci vaření přimíchat chia nebo lněná semínka.

Rychle a snadno můžete dodat vlákninu také pomocí psyllia. Psyllium je přírodní vláknina získávaná ze semen jitrocele indického. Prodlužuje pocit sytosti, ulevuje od zácpy a napomáhá harmonizaci trávení. Stačí lžičku psyllia zapít dostatečným množstvím vody nebo ho trochu přidat do jogurtu nebo do kaše.

Spřátelte se s probiotiky

Zařadit do jídelníčku více probiotik je v podzimním období jednodušší, než kdy jindy. Skvělou volbou je například klasické kysané zelí, které je navíc nabité pořádnou dávkou vitamínu C. Uvařte si zelí s domácími bramborovými knedlíky nebo si připravte na svačinku jednoduchý zelný salát. Stačí k zelí přidat nadrobno nakrájenou červenou cibulku a zakápnout salát trochou olivového oleje.

Kromě kysaného zelí jsou zdrojem probiotik také kysané mléčné výrobky, kimchi, tempeh nebo miso.

Nešetřete s kořením

Koření a bylinky dodávají jídlu nejen charakteristickou chuť a vůni - usnadňují také následné trávení. Které koření tělo vnitřně prohřeje a pomůže urychlit činnost metabolismu? A jak je to jídelníčku zařadit?

- Skořice - obilné kaše, rýžový nákyp, sladké pečivo, pečené ovoce (výbornou kombinaci tvoří s jablky, hruškami nebo pomerančem a trochou medu), součást směsi na chai latte

- Zázvor - příprava čaje, smoothies, kořeněných sušenek a asijských nudlových receptů

- Kurkuma - krémové polévky (skvěle se hodí ke stejně barevné zelenině - dýni, mrkvi nebo batátům), omáčky, pomazánky, základní ingredience “zlatého mléka”

- Kajenský pepř - marinády, curry, zeleninovo-masové směsí do tortilly, jogurtové dressinky

- Hřebíček - asijská kuchyně, rajská polévka, kaše, sušenky, palačinky, lívance, waffle