Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Plast kam se podíváš

Plastové znečištění je závažným problémem současné doby. Plastové lahve, igelitky, jednorázové obaly potravin a polystyrenové krabičky na "jídlo s sebou", jednorázové příbory, brčka... Zkrátka plast kam se podíváš. Kromě toho, že se plasty negativně podílí na stavu životního prostředí, přináší řadu rizik i pro naše zdraví.

Plasty a zdraví v bodech

  • Zpracování plastového odpadu s sebou přináší znečišťování ovzduší, vody a půdy
  • BPA, látka obsažená v plastových jídelních boxech, plastových lahvích na vodu a dalších předmětech, může negativně ovlivňovat hormonální činnost organismu a je spojována se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty
  • Plastové obaly potravin mohou do jídla vylučovat škodlivé toxiny, jako jsou ftaláty. Ty mohou způsobovat inzulinovou rezistenci, přibírání na váze a nerovnováhu pohlavních hormonů.
  • Výraznou zdravotní hrozbu představují plasty zejména pro malé děti a těhotné ženy (narušení hormonální činnosti může ohrozit vývoj plodu)

Jak omezit plastovou spotřebu?

Největší skupinu plastů, které tvoří ekologický problém, jsou jednorázové plasty - od plastových obalů potravin až po plastová brčka, kelímky a příbory. Ze zdravotního hlediska ale nejsou o nic lepší ani tzv. tvrdé plasty, ze kterých se vyrábí svačinové krabičky nebo např. lahve na vodu. Právě v nich se objevuje zmíněné BPA, kterému bychom se měli obloukem vyhnout.

Kromě předmětů, kde je přítomnost plastů docela jasná, ale existuje i řada dalších, kde bychom plasty vůbec nečekali. Patří sem například:

Nápojové kartony

Mnoho lidí stále žije v iluzi, že nápojové kartony patří do modré popelnice, protože jsou vyrobeny z papíru. Tzv. tetrapaky, do kterých jsou balené džusy nebo mléko, se skládají z několika vrstev, včetně vrstvy polyetylenu, který zabraňuje navlhnutí, udržuje požadovaný tvar a chrání kvalitu výrobku uvnitř. Samotná výroba takových kartonů je poměrně náročná a jejich recyklace není o nic snadnější. Jednotlivé vrstvy je třeba od sebe zase oddělit a samostatně je znovu zpracovat.

Kelímky na kávu

Jednorázové "papírové" kelímky na kávu jsou ve většině případů lemované vrstvou polyetylenu, která zabraňuje pomočení kelímku tekutinou. Díky tomu je kelímky možné recyklovat pouze na specializovaných linkách, kam se velká část z nich vůbec nedostane. Ročně se tak po celém světě spotřebuje zhruba 16 miliard jednorázových kelímků, z nichž se drtivá většina nedočká recyklace (například ve Velké Británii se recykluje zhruba 0,25 % z nich).

Čajové sáčky

Čajové sáčky většiny značek jsou tvořeny zhruba ze čtvrtiny z plastového materiálu. Ten pomáhá udržovat tvar při ponoření do horké vody a udržuje sáček "pohromadě". I když je množství plastového odpadu z jednoho šálku čaje minimální, vzhledem ke světové spotřebě porcovaného čaje se jedná o nemalé číslo.

Žvýkačky

Žvýkačky byly dříve vyráběny z přírodní gumy chicle, která se získávala z jihoamerického stromu sapodily obecné. V současnosti většinu žvýkaček tvoří polymer - materiál, který se vyrábí z ropy a je podobný těm, které se využívají například po výrobu pneumatik. Právě proto žvýkačky pohozené na chodníku nebo nalepené pod školní lavicí tak dlouho vydrží – jsou totiž vyrobené z plastu.

BONUS: Oblečení

hPolyester, nylon, akryl, polyamid - to jsou názvy, které nejčastěji uvidíte na štítcích svého oblečení. Jedná se o syntetické materiály, které přes své pozitivní vlastnosti (pevnost, nemačkavost, snadná údržba, nízká cena apod.) přináší více škody než užitku. Při praní oblečení z těchto materiálů se totiž do vody uvolňují drobné částečky plastů - tzv. mikro plasty, které mohou vodou doputovat až do světových oceánů. Tam se stávají nechtěnou potravou pro plankton, který je potravou menší ryb, který je potravou větších ryb.… až nakonec mikro plasty vyšplhají v potravním řetězci i do našeho jídelníčku.