Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Otužováním pro zdraví

Horká sprcha zklidňuje a uvolňuje tělo po dlouhém, náročném dni. Milujeme ji v zimních měsících, kdy se vymrzlí vracíme domů a potřebujeme své tělo doslova prohřát. S přicházejícím létem je ale na čase kohoutek ve sprše otočit opačným směrem. Studená voda vás totiž nejen ochladí v horkých slunečných dnech, ale nakopne i vaši energii a celkovou vitalitu.

Cílem otužování není prodělat šok, který vás od dalších pokusů zaručeně odradí. Začněte proto pomalu a jemně, s respektem k vlastnímu tělu.

  • Při sprchování začněte klidně s teplou nebo vlažnou vodou.
  • Poté teplotu mírně snižte a začněte polévat chodidla.
  • Postupujte pomalu nahoru po nohách až k bokům.
  • To samé zopakujte u paží - začněte u dlaně a postupujte nahoru až k rameni.
  • Nakonec se přesuňte na záda, hrudník a břicho.
  • Chvíli pod sprchou stůjte a vnímejte, jak vám přestává být zima.
  • Vodu můžete postupně ochlazovat, až dojdete k úplně ledové.
  • Při sprchování nezapomínejte na dech - dýchejte pomalu a zhluboka a odveďte tak pozornost své mysli od ledové vody zpátky ke svému dechu.

Proč začít s otužováním?

Podpoříte cirkulace krve

Nesprávně fungující krevní oběh vede k únavě, bolestem hlavy, vysokému krevnímu tlaku, svalovým křečím a z dlouhodobého hlediska může navíc zvyšovat riziko infarktu a mrtvice.

Studený proud vody způsobí, že se krev rozběhne obklopit důležité vnitřní orgány. Srdce v ten moment musí začít pumpovat krev efektivněji a rychleji, aby ji mohlo společně s kyslíkem a esenciálními živinami rozvést po celém zbytku těla. Ranní sprcha nám proto dodává pořádnou dávku energie, zbavuje ospalosti a zvyšuje naši pozornost a soustředění.

Posílíte svou imunitu

Pravidelná studená sprcha zvyšuje množství bílých krvinek, které hrají důležitou roli ve fungování imunitního systému. Otužováním se tak chráníte (nejen) před běžnými sezónními nemocemi, včetně chřipky, která kolem lítá každý podzim. Využijte proto teplých letních dnů, kdy se s otužováním začíná snáze, a vytvořte si do podzimu ocelově pevnou imunitu.

Urychlíte regeneraci svalů

Řada vrcholových sportovců si po náročném tréninku dopřává ledovou vanu. Během ní se snižuje teplota namožené svalové tkáně a zužují se krevní cévy. Díky tomu dochází k rychlejší regeneraci svalů, ke zmenšení otoků, redukci zánětlivých procesů a otupení případné bolesti. Studená sprcha či vana poskytuje po sportu okamžitou úlevu a zároveň zmírňuje i potréninkovou bolest další den. Až budete příště ve sprše v posilovně, otočte ke konci sprchování kohoutek modrým směrem. Další den si za to sami poděkujete.

Rozzáříte svou pleť

Už možná víte, že příliš horká sprcha naší pokožce zrovna neprospívá - vysušuje totiž přirozenou vrstvu kožního mazu, který tvoří ochrannou bariéru kůže přes vnějším okolím.

Studená sprcha naopak přináší spoustu pozitiv. Díky tomu, že zlepšuje prokrvení pokožky, napomáhá rozvádět důležité vitamíny a minerály, nezbytné pro zdraví kůže. Současně stahuje rozšířené póry, chrání pokožku před předčasným stárnutím, dodává jí zdravou barvu a přirozeně ji rozzařuje.

Otužování může pomoci také lidem, trpícím akné či jinými kožními nemocemi. Pokud jste se s akné někdy sami setkali, víte, jak bývá pokožka vnitřně rozpálená, bolavá a zarudlá. Studená voda pomáhá zmírňovat podráždění, opuchnutí a zbavuje bolesti ze zanícených pupínků.

Posílíte kvalitu svých vlasů

Studená voda dokáže dělat divy i se zdravím vlasů. Zatímco horká voda je (stejně jako pleť) vysušuje, zvyšuje tendenci lámání a třepení konečků, studená voda pomáhá uzamykat vlhkost uvnitř vlasu a zanechá je dokonale hydratované. Zároveň také stimuluje vlasové folikuly a podporuje tak růst vlasů.

Snížíte množství stresu

Je pro vás studená sprcha spíš noční můrou a nedokážete si představit, že by naopak vaši psychiku měla podpořit? Právě tahle chvilka nepříjemnosti a překonání sebe sama ale může dlouhodobě zlepšit vaši reakci na stres a pozvednout vaši náladu. Pravidelné otužování nás totiž vystavuje malému množství stresu, na které si náš nervový systém postupně zvyká a je vůči němu stále odolnější.