Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Ořechy – zdravé zimní mlsání

Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, se cíleně vyhýbají potravinám s vysokým obsahem tuku. Naše tělo ale tuky potřebuje stejně tak jako bílkoviny a sacharidy a všechny tyto složky by měly být v naší stravě rovnoměrně zastoupeny. Mezi výborné zdroje tuků, kromě rostlinných olejů (olivový, lněný, dýňový), ryb a avokáda, patří také semínka a ořechy. Ořechy můžete přidávat do sladké i slané kuchyně – výborně se hodí do kaší, salátů a ořechové mouky můžete také využít při pečení jako náhradu klasické mouky.

Všeho ale s mírou. Přestože ořechy obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, nemělo by se to s nimi přehánět. Doporučená dávka je zhruba hrst ořechů (cca 30g) na den.

Lískové ořechy

Lísku v Česku najdete všude okolo nás – na okrajích lesů, podél cest, v zahradě nebo i ve městě. Lískové oříšky dozrávají v období od srpna až do konce září. Jsou důležitým zdrojem bílkovin i vitamínů. Najdeme v nich především vitaminy skupiny B, karoteny, vitamin C a v tuku rozpustný vitamin E. Kromě vitamínů jsou lískové ořechy bohaté na draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen.
Působí také příznivě proti únavě – jak psychické, tak i fyzické. Zlepšují paměť a posilují srdce i oběhový systém. Jsou velmi oblíbené u sportovců, protože hrstka oříšků rychle dodá potřebnou energii před tréninkem.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou u nás jedny z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů ořechů vůbec. Obsahují vysoce kvalitní proteiny, mimo jiné potom kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vitamin E.
Velmi příznivým účinkem vlašských ořechů je výrazné snižování hladiny cholesterolu. Díky vysokému obsahu zinku také zlepšují kvalitu vlasů, pokožky a nehtů. Dále působí proti poruchám nervové soustavy, snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice, snižují srážlivosti krve a díky obsahu manganu pomáhají proti neplodnosti.

Pistácie

Pistáciové oříšky se pěstují především v oblastech střední a západní Asie. Plody jsou béžové skořápky, s jádrem žluté až zelené barvy, při čemž platí, že čím je zelenější, tím je plod kvalitnější.
Pistácie obsahují průměrně 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů. Z vitamínů jsou bohaté na vitaminy A, B, a E, dále jsou také zdrojem železa, mědi, selenu, zinku, draslíku, hořčík a vápník. Díky vysokému obsahu těchto látek pomáhají redukovat množství cholesterolu a chrání před vznikem některých druhů rakoviny. Pistácie jsou také velmi bohaté na vlákninu, v jedné porci obsahují až 3g vlákniny, což je mnohem více než v kdejakém ovoci.
Na druhou stranu ale pistácie mohou obsahovat nebezpečné plísně a prudký jed alfatoxin, kterým způsobuje onemocnění jater a tvorbu rakoviny.

Kešu

Oříšky kešu pochází z Brazílie. Nažky jsou uloženy v ořechu ledvinovitého tvaru, které je nazýváno „kešu jablko“. Jsou poměrně drahé, což je způsobeno složitým procesem odstraňování toxického olej kardolu, který dráždí kůži a sliznice.
Kešu ořechy jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zároveň zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Jsou také významným zdrojem manganu, draslíku, mědi, zinku a selenu. Kešu mají ze všech ořechů největší obsah hořčíku, navíc obsahují niacin, vitamin B6 a B1, riboflavin, a vitamin E.
Velmi důležitý je také obsah železa, kterého mají více než hovězí maso a který pomáhá bojovat proti únavě a zlepšuje koncentraci.

Mandle

Mandle mají vysoký obsah hořčíku, draslíku, železa, a zinku, z vitamínů to jsou potom opět vitamin E a vitaminy skupiny B. Díky vysokému obsahu hořčíku mandle zlepšují pleť, pružnost a lesk vlasů a kvalitu nehtů. S dostatkem hořčíku se také vyhnete křečím v lýtkách, tiku v oku, nervozitě a psychickým poruchám. Dalším příznivým účinkem je také snižování hladinu cholesterolu v krvi a upravování krevního tlak. Díky obsaženým antioxidantům navíc chrání naše cévy a srdce před předčasným stárnutím.