Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Opalováním ke zdraví nebo nemoci?

Mnoho lidí se s přicházejícím létem nemůže dočkat, až se uvelebí na lehátku na pláži a znovu své pokožce dodá zlatavou letní barvu. Jak ale vlastně opalování doopravdy funguje a přináší víc pozitivních účinků nebo potenciálních rizik?

Co se s naší kůži děje na slunci

Sluneční paprsky obsahuje dva druhy záření - UVA a UVB

UVB

UVB paprsky tvoří pouze 5 % ze záření, které dopadá na zemský povrch. V kůži stimulují buňky melanocyty, které produkují hnědé barvivo melanin. Tato látka přirozeně chrání naši pokožku před spálením a způsobuje ztmavnutí kůže po pobytu na slunci. Při delším opalování mohou UVB paprsky způsobovat spálení a poškození svrchní vrstvy kůže.

UVA

UVA paprsky představují 95 % ultrafialového záření. Jsou přítomné během celého roku, i když je zataženo a působí i přes sklo. UVA paprsky nezpůsobují spálení a zarudnutí pokožky, ani když jsme jim dlouhodobě vystaveni. To ale neznamená, že by jsou bezpečnější než UVB paprsky. Spíš naopak. 

UVA paprsky pronikají do hlubších vrstev kůže a produkuje tzv. volné radikály. Ty mohou způsobovat:

  • předčasné stárnutí kůže, ztrátu pevnosti a elasticity
  • vznik pigmentových skvrn
  • poruchy imunitního systému
  • zhoršení zraku a rozvoj očních onemocnění
  • zvýšené riziko některých druhů rakoviny
  • zvyšené riziko neurodegenerativních onemocnění (např. Alzheimerova choroba)


Proč je opalování nebezpečné?

Jak už bylo řečeno, naše tělo vytváří melanin proto, aby tělo chránilo před škodlivými UV paprsky. I mírné opálení a změna barevného tónu pleti je tak do jisté míry známkou poškození. Pokud na slunci trávíme příliš dlouhý čas a nechráníme s krémem s dostatečným UV faktorem, může docházet i k závažným zdravotním problémům. 

Za prvé je tu vždy riziko spálení. Spálená pokožka může pálit a svědit a mohou se na ní objevovat bolavé puchýřky. 

Časté opalování také zvyšuje riziko melanomu - rakoviny kůže a výrazně urychluje stárnutí kůže. Dochází k poškození vláken elastinu a kolagenu, které pokožku udržují pevnou a pružnou, prohlubují se vrásky a dochází ke vzniku “stařeckých” (slunečních) skvrn.


Pozitivní účinky opalování

Pobyt na sluníčku s sebou nese svá rizika, ale zároveň má na naše tělo i na naši psychiku i pozitivní účinky. 

Sluneční záření je hlavní přirozeným zdrojem vitamínu D. Právě ten nám velmi často chybí od podzimu do jara, kdy je sluníčka v našich končinách méně. 

Účinky vitamínu D

  • napomáhá vstřebávání vápníku, čímž posiluje kosti a zuby a předchází vzniku osteoporózy a artritidy
  • podporuje imunitní systém
  • udržuje zdravý stav kůže
  • podporuje hojení ran
  • pomáhá udržovat emoční rovnováhu

Dostatek slunečních paprsků nám také dodává fyzickou i psychickou energii a v mozku spouští produkci serotoninu - “hormonu štěstí”. Mírní deprese, navozuje stav uvolnění a klidu. Dostatek denního světla také pomáhá být přes den soustředěnější a mít víc energie a v noci snadněji usnout. 


Jak na zdravé opalování

Abychom pozitivní účinky slunečního záření mohli získat, stačí nám zhruba 30 minut pobytu na slunci denně. Ať už máte bledou nebo snědou pleť, při delším pobytu na sluníčku je důležité se chránit. 

Krém nanášejte opakovaně a o to častěji, pokud se mezi opalováním koupete (i když je krém voděodolný).

Při výběru opalovacího krému by vás měly zajímat tři hlavní věci:

  • Ochranný faktor (SPF) - čím bledší typ kůže a čím citlivější kůži máte, tím vyšší faktor zvolte
  • Širokospektrální ochrana = krém chrání před UVA i UVB zářením
  • Chemické vs. minerální filtry 

Chemické filtry v opalovacích krémech

pronikají do hlubších vrstev kůže a přijaté UV záření mění na teplo, které poté z těl odchází. Působí cca 20 minut po aplikaci, obvykle se snadno roztírají a nezanechávají na kůži bílý film. Současně ale mohou způsobovat ucpávání kožních pórů a potenciálně narušovat hormonální rovnováhu. Velmi negativní vliv mají také na životní prostředí, zůstávají v tělech ryb a ohrožují korálové útesy.

Minerální filtry v opalovacích krémech

Minerální filtry působí jako štít, který UV paprsky odráží zpět a chrání tak kůži před jejich negativním vlivem. Nepronikají do kůže, ale vytváří pouze ochrannou povrchovou bariéru. Minerální filtry jsou šetrnější k životnímu prostředí, jsou biologicky odbouratelné a jsou vhodné i pro tu nejcitlivější pleť, protože nezpůsobují podráždění. 

Problémem krému s minerálními filtry je, že se mohou hůře roztírat a někdy zanechávat na kůži bílý povlak.