Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

O závislosti na cukru

Závislost na cukru si pěstujeme od malička - vždyť už mateřské mléko má nasládlou chuť. Po něm přišly bonbony, čokoláda, buchty a dortíky …. Až to došlo do bodu, kdy si většina z nás nedokáže život bez cukru skoro představit.

Proč cukr škodí našemu zdraví?

Cukr a sladidla celkově jsou potravinami, které našemu tělu ve většině případů nedodávají žádné živiny. Obsahují pouze prázdné kalorie, díky kterým jen přibíráme na váze a zároveň přebytečným cukrem zatěžujeme naše vnitřní orgány. Existují dva základní typy cukru - fruktóza a glukóza. Pokud naše tělo nepřijímá glukózu, samo si ji vytváří.
Fruktózu, neboli ovocný cukr naše tělo vytvářet neumí. Ukládá se do jater, což při malé dávce cukru není nijak závažný problém. Pokud ale cukru přijímáme příliš, játra jsou nucena fruktózu proměnit v tuk a vzniká tak například riziko nebezpečné steatózy (ztučnění) jater. Fruktóza také zvyšuje hladinu hormonu gherlinu, který podporuje chuť k jídlu.
Vysoký příjem cukru se podílí mimo jiné na zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění, vzniku diabetu 2.typu a dokonce i některých druhů rakoviny.

Zdravější alternativy

Raději, než hledat to “správné” sladidlo, které byste měli používat, je lepší omezit celkové množství. Ačkoliv některá sladidla jsou zdravější, než jiná, většinou jde o něco větší obsah mikroživin, který je ale stále zanedbatelný. Je lepší jednou za čas si dát koláč slazený obyčejným bílým cukrem, než sníst denně stovky kalorií ve formě “zdravých” sladidel.
Pokud ale chcete například při pečení sáhnout po zdravější alternativě cukru, nejvhodnější bude pravděpodobně med, javorový sirup nebo třtinová melasa.. Co se týče nerafinovaného řepkové cukru a třtinového cukru, jejich výživová hodnota se od běžného cukru příliš neliší. Množství obsažených minerálů je tak malé, že si při slazení “tmavým” cukrem skoro nijak nepomůžete.

Jak se zbavit závislosti na cukru

Stejně jako jakákoliv jiná závislost, i závislosti na cukru není snadné se zbavit a je k tomu potřeba nějaký čas. Prvním krokem by určitě mělo být vyřazení bílého rafinovaného cukru z jídelníčku (nebo ze začátku alespoň jeho omezení).
Začněte tím, že při vlastním vaření/pečením budete používat zdravější sladidla a až poté se zaměřte na kupované potraviny s obsahem cukru. Je až neuvěřitelné, v kolika potravinách se cukr nachází. Čtěte pečlivě složení, protože i potraviny značené jako produkty “bez cukru” často obsahují umělá sladidla, která mohou našemu zdraví škodit ještě mnohem víc.
Snažte se kupovat co nejméně zpracovaných potravin a sladkosti nahrazovat domácími tyčinkami, muffiny apod., které můžete osladit například čerstvým nebo sušeným ovocem a trochou medu.
Pomoct může také na pár dní vynechat jakákoliv sladidla - i ta “zdravá” a stejně tak sušené ovoce. Po určité době si budete schopni lépe vychutnat skutečnou chuť potravin bez toho, aniž byste je museli uměle přislazovat.

Vyzkoušejte naše denní programy na míru. Nemusíte přemýšlet nad sladkým. Stačí "vypnout" a dodržovat to co Vám sestavíme. :-) Chci začít >>