Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Novoroční předsevzetí pro zdraví a duševní pohodu

Rok 2020 byl náročný v mnoha ohledech. Mnoha lidem zacloumal nejen se zdravotním stavem, ale možná ještě víc s jejich psychikou. A přestože tat celosvětová situace bude pravděpodobně pěknou chvíli ještě doznívat, je jen na nás, jak se k ní postavíme. Jestli si strach, nejistotu a úzkost budeme brát s sebou i do nového roku, nebo je zanecháme v tom starém. 

Udělejte ze své duševní pohody v novém roce prioritu a inspirujte se našimi novoročními předsevzetími.

1. Být víc v přítomnosti a méně ve virtuálním prostoru

Letošní rok nás držel ve virtuálním světě možná víc, než by si kdykoliv z nás přál. Zařaďte proto mezi své novoroční cíle více času ve světě reálném. Více času trávit se skutečnými lidmi, namísto hovorů za monitorem. Více se hýbat a méně sedět. Být vnímavější a vědomější ke všem aktivitám svého dne, a neutíkat při nich v myšlenkách do budoucnosti a minulosti. Naučit se být teď a tady.

2. Trávit víc času na čerstvém vzduchu

Pobyt na čerstvém vzduchu a denním světle má úžasné účinky na naše zdraví i naši psychiku. Sluneční světlo našemu tělu dodává nepostradatelný vitamin D, který se podílí na správné funkci imunitního systému, zdraví našich kostí, zubů, srdce, svalů i mozku. Dostatek denního světla nám navíc v noci pomáhá snadněji usnout a zlepšuje celkovou kvalitu spánku. 

Pokud je to možné, vyrazte každý den alespoň na 30minutovou procházku - ideálně bez sluchátek a mobilu. Kromě zdravotních benefitů si přitom také pročistíte mysl a vytvoříte prostor na nové nápady.

3. Najít pohyb, který vás bude bavit

Dělat cokoliv jen z povinnosti většinou z dlouhodobého hlediska nepřináší požadované výsledky. Pokud se stále do něčeho musíte nutit, pokud vaše vůle není extrémně silná, jednoho dne to vzdáte. Zkuste si proto jako jedno z předsevzetí dát, najít pohyb, který vás bude skutečně bavit. Bude to běh, pilates, jóga nebo třeba africké tance? Dovolte si hledat, zkoušet a experimentovat!

4. Jíst víc nezpracovaných potravin

Nezpracované, “opravdové” potraviny nám dodávají spoustu živin, které naše tělo potřebuje ke svému fungování. Jídelníček založený na nezpracovaných potravinách výrazně snižuje tendenci nabírání na váze, snižuje riziko srdečních onemocnění, diabetu 2. Typu i některých druhů rakoviny. Zařaďte do své stravy proto co nejvíc čerstvého ovoce a zeleniny, ořechů, semínek, celozrnných obilovin a mořských ryb.

5. Udělat si víc času na sebe

Stává se vám, že se celé dny věnujete jen práci a povinnostem, a zanedbáváte své koníčky, zábavu a odpočinek? Postavte v novém roce sami sebe na první místo a věnujte si dostatek času o samotě. Času kdy si srovnáte myšlenky, uvolníte stres a starosti z uplynulého dne a ujasníte si, kam chcete po zbytek roku směřovat.

  • Do každého dne tak můžete zařadit pár minut…
  • Dechových cvičení, která pomohou zklidnit vaše tělo i mysl
  • Psaní deníku, které vám poskytne potřebnou sebereflexi a rozplete chaos ve vaší hlavě
  • Meditace a mindfulness cvičení, které vás vrátí zpět do přítomnosti a pomohou vám více si užívat každý okamžik
  • Prostého nicnedělání, které vás zbaví tlaku a potřeby neustále někam spěchat