Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Na co si dát pozor při vegetariánské stravě

Je vegetariánská strava opravdu vhodná pro každého, a je z ní možné získat vše potřebné pro naše zdraví? Jaká jsou možná rizika nevyváženého vegetariánského jídelníčku, a jak jim předejít?

Je vegetariánství vhodné pro každého?

Mnoho lidí, kteří s vegetariánskou stravou nesouhlasí, argumentuje tím, že vegetariánská strava nemůže obsahovat dostatek živin, potřebných obzvlášť v některých fázích našeho života. Vyrovnaná rostlinná strava, ať už vegetariánství nebo veganství (které kromě masa vylučuje i všechny ostatní živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky, vejce nebo med) je přitom vhodné pro osoby jakéhokoliv věku, včetně malých dětí i kojících a těhotných žen. Shodují se na tom i světově uznávané dietetické asociace, vládní orgány i soukromé kliniky včetně americké Akademie výživy a dietetiky, Britské nadace pro výživu nebo Australské dietetické asociace.

Je vegetariánství vždy lepší volbou?

Velmi důležité je tu ale právě slovo vyvážený. Často se totiž v článcích, které porovnávají rostlinnou a “všežravou stravu” můžete setkat s porovnáváním naprosto nevyváženého, nezdravého jídelníčku na jedné straně a jídelníčku s dokonalým zastoupením všech potřebných živin na druhé. Taková srovnání nemají žádný význam a nic se z nich nedozvíme. Je třeba si uvědomit, že vyvážený, zdravý jídelníček jde zkrátka sestavit s i bez použití masa i ostatních živočišných výrobků.

3 problematické složky vegetariánské stravy

Častým strašákem při vegetariánské stravě je nedostatek bílkovin, který ale většinou problémem vůbec nebývá. Z rostlinných zdrojů lze získat dostačující množství kvalitních bílkovin a naplnit tak svůj denní příjem. Pokud ale přecházíte na vegetariánskou stravu, nebo jste se rozhodli svůj příjem živočišných potravin omezit, je třeba zaměřit se spíše na jiné složky Vašeho jídelníčku:

Vitamin B12 - je nezbytný pro zdravý nervový systém a podílí se na správné funkci krevního oběhu. Jeho zdrojem jsou především mořské plody, ryby, vnitřnosti. Čistě rostlinná strava obecně neobsahuje dostatečné množství tohoto vitaminu, přestože malé množství je obsaženo v houbách, mořské řase nori a lahůdkovém droždí. Z vegetariánských zdrojů lze získat vitamin B12 z mléčných výrobků a vajec, nicméně jak veganům, tak vegetariánům se doporučuje doplňovat vitamin B12 v tabletkách, aby se předešlo případným zdravotním problémům.
Vitamin D - podílí se na vstřebávání vápníku a fosforu v těle. Zlepšuje imunitu, funguje jako antioxidant, obnovuje kožní buňky a snižuje zánětlivost v těle. Jeho hlavním zdrojem je sluneční záření, což je problematické obzvlášť v zimním období, kdy sluníčka není zrovna dostatek. Dalším zdrojem jsou opět mléčné výrobky, vejce a ryby. Rostlinné zdroje vitaminu D neexistují, proto je na zvážení alespoň v zimě tento vitamín dodávat ve formě tablet.
Železo - je důležité pro tvorbu červených krvinek a jeho nedostatek způsobuje únavu, oslabenou imunitu a anemii. Živočišné zdroje železa jsou lépe vstřebatelné a proto je vegetariánům a veganům doporučováno přijímat vyšší denní dávku. Železo lze najít v luštěninách jako je sója, fazole nebo cizrna, vhodným zdrojem je také amarant, quinoa, kapusta, špenát nebo houby.

Nevíte si rady, jak sestavit vhodný, vyvážený jídelníček? Vyberte si jeden z našich programů a nechte si vytvořit individuální jídelníček přesně na míru!