Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Mýty ve zdravé výžive

Ohledně zdravé výživy bylo vytvořeno mnoho mýtů. Přestože je většina z nich už dávno vyvrácená, stále se najdou lidé, kteří těmto výmyslům věří a řídí se jimi ve svém vlastním životě.

Je nutné počítat kalorie

Kalorie bývají velkým strašákem a spousta lidí má stále pocit, že bez počítání kalorií není možné zhubnout. Vzpomínám si na dobu, kdy si táta zadával veškeré své jídlo do kalorických tabulek, a i když jeho stravu tvořilo pečivo, uzeniny a podobné potraviny, jeho kalorický příjem byl skoro stejný jako ten můj. Přesto, že já jsem jedla mnohem zdravěji, můj jídelníček byl plný ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin atd. - a táta přibíral, a zatímco jsem já hubnula … Jde o to, že různé potraviny, ačkoliv mají stejnou kalorickou hodnotu, mají úplně jiné ostatní výživové hodnoty a vliv na náš metabolismus. 100 kalorií získaných z bílého pečiva nikdy nebude rovno třeba 100 kaloriím ze zeleniny. Některé potraviny, jako je právě zmíněné pečivo, bílý cukr, slazené nápoje, alkohol apod. jsou tvořené tzv. "prázdnými kaloriemi". To znamená, že se v našem těle ukládají postupně v podobě nechtěných špíčků a zároveň našemu organismu nepřináší žádné potřebné látky - bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy, ani vitamíny a minerály.
V aplikaci get fit online dostanete vše nastavené na míru včetně gramáží jídel. Veškeré pokrmy jsou vyvážené tak, abyste přijali potřebné látky, v potřebném množství a ještě si pochutnali.

Rádoby zdravé potraviny

Čím více lidí se zajímá o zdravou stravu a hubnutí, tím více se na trhu objevuje rádoby zdravých potravin, které ve skutečnosti do zdravé výživy vůbec nepatří. Mám na mysli hlavně "celozrnné" pečivo, müsli, "zdravé" sušenky a jiné sladkosti, snídaňové cereálie a podobně. Většinou výrobci lákají například vysokým obsahem vlákniny, ale už zapomenou zmínit šílené množství cukru, které výrobky také obsahují. Co se týče pečiva, velmi často je takzvané tmavé pečivo upečené z úplně stejné mouky jako to bílé a je potom uměle dobarvené. V lepším případě obsahuje nepatrné množství celozrnné pšeničné nebo žitné mouky. Stejně tak je to s cereáliemi a sladkostmi, které navíc obsahují spoustu cukru, glukózový sirup, invertní cukr a podobné ingredience, které vám rozhodně ke zdraví a štíhlé figuře nepomohou. Jak takové potraviny poznat? Jednoduše přehlížejte lákavou reklamu a velké nápisy na přední straně obalu a více se zaměřte na samotné složení výrobku. Čím méně ingrediencí, tím lépe. Pokud se cukr nebo podobné sladidlo objevuje hned na začátku seznamu složení, dejte od výrobku raději ruce pryč.

Tuky vs. sacharidy

Existuje mnoho různých diet a stravovacích směrů, které doporučují omezování tuků nebo sacharidů. Obě tyto látky patří společně s bílkovinami mezi tzv. makroživiny a všechny tři jsou potřebné k normální funkci organismu. Záleží jen na vybírání správných zdrojů - sacharidy nejsou cukry, jak si někteří lidé myslí a nejsou obsažené jen ve sladkých potravinách. Sacharidy najdeme o ovoci, zelenině, bramborách, obilovinách i v luštěninách. Co se týče tuků, ani z těch není potřeba mít strach. Samozřejmě není vhodné každé jídlo smažit ve friťáku, používat levné oleje za pár korun a s celkovým příjmem to jakkoliv přehánět. Rozhodně ale nepřiberete, když si do kaše naházíte oříšky, když do salátu kápnete olivový olej nebo přidáte čerstvé avokádo.