Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Myslíte na protažení i těchto částí těla?

Strečink je důležitou součástí jakéhokoliv cvičení. Pokud chceme předejít bolesti namožených svalů a zraněním, ale také zvýšit flexibilitu a mobilitu těla, je třeba věnovat dostatek času protažení. Jsou však části těla, na které se často zapomíná - a které jsou během dne namáhané stejné (ne-li více) než ty, na které se obvykle zaměřujeme. 

Upozornění na začátek: Při protahování nikdy neignorujte pocit bolesti. Při cvičení byste měli cítit mírný tah ve svalech, ale nikdy ne bolest. 

Kyčle

Sedavý způsob života, který většina lidí v dnešní době má, způsobuje velmi často ztuhlost kyčlí. Ztuhlé a zkrácené flexory kyčle jsou mimo jiné poté příčinou bolesti zad a kloubů a znemožňují nám správně provádět mnohé cviky na další partie našeho těla.

Uvolnění kyčlí

  • Pokrčte obě kolena, spojte chodidla k sobě a kolena nechte otevřít do stran.
  • Rukama přidržujte chodidla u sebe a s nádechem se snažte kolena dostat do nejvíc nahoru (chodidla zůstávají ve stejné pozici). S výdechem nechte kolena zase klesnout do podložky.
  • Po 8-10 opakováních začněte koleny jemně kmitat nahoru a dolů. Pohyb nemusí být velký, pouze vnímejte uvolnění napětí v kyčlích.
  • Pravou nohu potom narovnejte, levou nechte pokrčené pozici. Přes rovná záda se předkloňte a zkuste rukama chytit pravé chodidlo, případně ruce položte podél lýtka. Zůstaňte v této pozici na 5 dlouhých nádechů a výdechů a poté vystřídejte nohy.
  • Nakonec si lehněte na záda, kolena nechte pokrčená. Rukama chytněte chodidla a mírně přitahujte k tělu. Můžete se také mírně houpat z jedné strany na druhou a uvolnit tak i bederní páteř. V pozici vydržte alespoň na 5 nádechů a výdechů a uvolněte pozici.

Kotníky a chodidla

Naše nohy nás nosí každý den z místa na místo. Přes všechnu jejich námahu jim však často nedopřáváme dostatek prostoru na protažení a uvolnění. Vyhraďte si proto chvilku (klidně pár minut po probuzení nebo před spaním) a jemně si protáhněte prsty na nohou, chodidla a kotníky.

Protažení prstů na nohou

  • Sedněte si na zem s nohama nataženýma u sebe. Narovnejte záda, ramena stáhněte od uší a svůj pohled nasměrujte rovně před sebe. 
  • S nádechem zkuste protáhnout pouze palec na nohách jedním směrem a ostatní prsty opačným směrem. S výdechem vystřídejte. Opakujte 8-10x.
  • S dalším nádechem všechny prsty na nohou protáhněte směrem k tělu, s výdechem prsty skrčte na opačnou stranu. Opakujte 8-10x

Protažení kotníků

  • Zůstaňte ve stejné pozici a podobný pohyb opakujte celými chodidly - s nádechem špičky tlačte směrem k tělu, s výdechem chodidla propněte, špičky směřují od těla - opět opakujte 8-10. (Pokud je vám to příjemnější, můžete k protažení použít rezistenční gumu nebo jógový pásek. )
  • Poté kotníky začněte dělat kroužky na jednu a následně na druhou stranu - alespoň 5 opakování na každou stranu.


Ruce

Část těla, která vzhledem k našemu životnímu stylu vyžaduje pozornost, jsou také ruce. Při dlouhé práci s počítačem (a také při hraní na některé hudební nástroje nebo při některých dělnických profesích) dochází k nadměrnému namáhání zápěstí, které může vést ke vzniku syndromu karpálního tunelu. 

To se projevuje brněním nebo mravenčením rukou a prstů, bolestí zápěstí a postupným znecitlivěním a zhoršující se obratnosti ruky. Právě pravidelné protahování rukou je důležitým bodem při prevenci syndromu karpálního tunelu.

Protažení prstů a zápěstí

  • Sedněte si do pohodlného sedu.
  • Natáhněte paže před sebe a s nádechem ohněte ruce v zápěstí tak, že prsty směřují ke stropu. S výdechem ohněte ruce dolů, prsty směřují k zemi. Dýchejte pomalu, klidně a pohyb synchronizujte se svým dechem.
  • Po 8-10 opakováních paže natočte tak, že dlaně směřují k sobě. S nádechem ohněte zápěstí tak, že prsty směřují k sobě, s výdechem prsty protáhněte do stran. Opakujte 8-10x.
  • S rukama můžete jemně zatřást, abyste uvolnili tlak
  • S dalším nádechem palec obou rukou schovejte do dlaně, zatněte pěst a s výdechem sevření uvolněte a co nejvíc protáhněte prsty. Opakujte 8-10x.
  • Nakonec nechte palec schovaný v dlani a udělejte 5 kroužků rukama na jednu stranu a poté na druhou.