Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Kouzlo středomořské stravy

Středomořská strava je často dávaná jako vzor zdravého stravování. Je prospěšná pro udržování optimální váhy, podporuje zdravé srdce a předchází vzniku cukrovky 2.typu. Co je na ní tak výjimečného, a jak jí inspirovat i ve svém jídelníčku?


Co je středomořská strava

Při slově středomoří si můžeme vybavit všechny dobroty, které jsme ochutnali na svých dovolených v Řecku, Itálii. Těstoviny, pizzu, gyros pitu, víno… Skutečná tradiční středomořská kuchyně je ale úplně o něčem jiném. Když se v souvislosti se zdravou stravou zmíní středomoří, naráží se obvykle na stravování obyvatel Kréty, pevninského Řecka a jižní Itálie zhruba v 60. letech minulého století. Tato oblast tehdy patřila mezi místa s nejnižší mírou chronických onemocnění a nejvyšší průměrnou délkou života na světě. 

Tradiční středomořský jídelníček se skládal zejména z lokálního ovoce a zeleniny, luštěnin, ořechů, olivového oleje, mořských plodů a tradičních mléčných výrobků bez jakýchkoliv umělých přísad.


Hlavní prvky středomořské stravy


Lokální “čisté” potraviny 

Středomořské stravování není jen o samotném jídle, je to celý životní styl, který odráží kulturu této oblasti. Důležitou součástí stravování je tak domácí vaření a příprava pokrmů z kvalitních lokálních surovin. Středomořský jídelníček pracuje se základními potravinami, namísto vysoce zpracovaných potravin a polotovarů, které našemu tělu spíše škodí.


Převážně rostlinná strava

Přestože svou roli ve středomořském jídelníčku hrají mořské plody a mléčné výrobky, hlavní část tvoří čerstvá a tepelně upravená zelenina a ovoce, luštěniny, ořechy, semínka a celozrnné obiloviny.

Kromě typické zeleniny a ovoce (citrusy, hrozny, datle, fíky, broskve, rajčata, brokolice, mrkve, okurky) je velmi významná (i divoce rostoucí) listová zelenina jako např. rukola, špenát, mangold nebo šťovík.


Olivy a olivový olej

Itálie, Španělsko a Řecko patří mezi tři největší producenty olivového oleje na světě a olivový olej patří mezi neodmyslitelnou součást jídelníčku v této oblasti.

Panenský olivový olej obsahuje hromadu antioxidantů, které tělo chrání před oxidačním stresem, a tím před vznikem mnoha onemocnění a předčasným stárnutím organismu. Je zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin a jeho zvýšená konzumace není spojena se vznikem nadváhy, takže je vhodný i pro redukční jídelníček.

Kromě toho má olivový olej protizánětlivé účinky, působí na zdraví kardiovaskulární soustavy a může snižovat riziko cukrovky 2. typu.


Celozrnná pšenice

Pšenice má v posledních letech špatné jméno. Čím dál víc lidí se jí vyhýbá, a to nejen z důvodu celiakie a alergie na lepek. Často ji bereme jako potravinu s prázdnými kaloriemi, která způsobuje jen přibírání na váze a nedodává našemu tělu žádné potřebné živiny.

Je ale pšenice a pšenice. V tradičním středomořském jídelníčku mají zastoupení především celozrnné nerafinované druhy pšenice, např. pšenice dvouzrnka. Tato odrůda pšenice se dříve používala i u nás, ale v 6. století byla postupně vytlačená nově vyšlechtěnou pšenicí setou. 

Oproti ní ale dvouzrnka…

  • má až od 12 % více bílkovin
  • je lehce stravitelná
  • pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi
  • vyvolává menší riziko alergických reakcí


Probiotické mléčné výrobky

Z mléčných výrobků jsou významné například řecký jogurt a sýr feta. Tradiční feta se vyrábí z ovčího nebo kozího mléka, které oproti kravskému napomáhá lepšímu vstřebávání minerálních látek a obsahuje více prebiotik. Společně s řeckým jogurtem jsou tyto výrobky skvělým zdrojem probiotických kultur, které podporují zdravý střevní mikrobiom.


Bylinky

Namísto velkého množství soli, kterým jsme občas zvyklí jídla dochucovat, středomořská kuchyně spoléhá na čerstvé a sušené bylinky. Ty nejen pokrmům dodávají tu správnou chuť, ale současně podporují i správné zažívání.