Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Klíč(ením) ke zdraví

Klíčení není žádnou novinkou - této prastaré metodě úpravy luštěnin a obilovin se ale nedostává příliš pozornosti, kterou by si rozhodně zasloužila. Drobné klíčky jsou přitom vitamínovou bombou, která by neměla chybět v žádném jídelníčku.

Co se děje při klíčení?

  • zvyšuje se množství vstřebatelných živin (především železa, zinku, hořčíku a vitaminu C)
  • luštěniny se stávají snadněji stravitelnými, nezpůsobují nadýmání a podporují správné trávení
  • zvyšuje se množství bílkovin a vlákniny, které dostanete do svého těla
  • snižuje se množství možných alergenů v obilovinách (obilné klíčky tak mohou být vhodné i pro lidi s lehkou

Jaké potraviny je možné klíčit?

Klíčit lze téměř všechny luštěniny, některé druhy obilovin a semínek. Vhodné luštěniny ke klíčení jsou například čočka, cizrna, hrášek, fazole druhu mungo, adzuki nebo pinto. Z obilovin se ke klíčení dá použít pšenice, ječmen, žito, quinoa, jáhly, amarant a další. Lze také klíčit některá semínka (např. slunečnicová, dýňová nebo sezamová), ale kratší dobu, než ostatní potraviny (v průměru maximálně cca 24 hodin), jinak by semínka zhořkla.

Postup klíčení pro začátečníky

Existují různé způsoby klíčení - nejvhodnější je použít speciální misky na klíčení, které vám celou práci usnadní. Pokud ale takové vybavení doma nemáte, nevadí. Postačí vám obyčejná zavařovací sklenice a běžné kuchyňské sítko. Semena nasypeme do sklenice (rostoucí klíčky zvětší svůj objem, proto to s počátečním možstvím příliš nepřehánějte), zalijeme čistou vodou a necháme máčet cca 3-12 hodin, podle druhu zvolené plodiny. Poté vodu vylijeme, semena propláchneme a celý proces klíčení začíná. Semena by měla být stále vlhká, ale neměla by vyloženě plavat ve vodě. 2-4x denně je semena potřeba propláchnout přes sítko - v zimních měsících stačí 1-2x denně, v horkých letních dnech je nutné proplachovat častěji. Doba klíčení opět záleží na jednotlivých druzích semen, v průměru ale trvá cca 2-4 dny.

Jak klíčky využít?

Díky vysokému podílu živin v klíčených potravinách, je vhodné je zařadit do svého jídelníčku co nejčastěji. Můžete jimi ozvláštnit sendvič na svačinku, přimíchat je do zeleninového salátu, do těstovin, nebo je zamotat se směsí zeleniny do celozrnné tortilly. Jediné, čemu byste se měli vyvarovat, je tepelná úprava klíčků, při které se mnohé živiny ztrácí.

Jak na domácí müsli?

Jíte na snídani rádi müsli? Kupované müsli je většinou plné ingrediencí, které by směs vůbec nemusela obsahovat - v ovesném müsli se sušeným ovocem rozhodně není nutná pšeničná mouka, hromada bílého cukru nebo třeba palmový olej. Zapomeňte proto na kupované müsli a dejte přednost domácímu. Výroba je naprosto jednoduchá a samotná příprava vám nezabere víc, než deset minut.

Základní formule pro dokonalé domácí müsli

Základem domácího müsli jsou ovesné vločky. Pro bezlepkovou verzi použijte certifikované bezlepkové vločky, případně oves nahraďte předem namočenou loupanou pohankou nebo pufovanými jáhly. Aby bylo müsli krásně propečené a ve směsi byly velké křupavé kousky, budete potřebovat taky něco, co celou směs bude držet pohromadě. Základní recept na domácí müsli se tedy bude skládat z:

  • Ovesných vloček (nebo případně jiného, vámi zvoleného základu)
  • Zdravého tuku (rostlinný olej, máslo nebo ořechové máslo)
  • Sladidla (med, javorový nebo datlový sirup, kokosový cukr ...)
  • Dalších “extra” přísad (čokoláda, kokos, ořechy, sušené ovoce …)

TIP:
Arašídovo-kokosové müsli s javorovým sirupem

  • 2 a ½ hrnku ovesných vloček
  • ½ hrnku strouhaného kokosu
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce javorového sirupu

Všechny ingredience důkladně promícháme, rovnoměrně nasypeme na papírem vyložený plech a necháme péct cca 30 minut na 150°C.
Čokoládovo - jahodové müsli s mandlemi

  • 2 a ½ hrnku ovesných vloček
  • 1 lžíce neslazeného kakaa nebo karobu
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Velká hrst mandlí
  • ½ hrnku mrazen sušených jahod

Vločky a kakao promícháme s medem a olejem. Přidáme nasekané mandle a opět necháme péct cca 30 minut na 150°C. Po upečení přimícháme co směsi sušené jahody.