Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Když se zdraví změní v posedlost

Jíst zdravě a pravidelně cvičit je dobré nejen pro naše fyzické tělo, ale i naši psychiku. Pravidelným dodržováním našich nových návyků posilujeme svou vůli, jsme více napojení na vlastní tělo a jeho potřeby, máme více energie i lepší náladu. Nadšení z viditelných výsledků nás ale může občas dostat až za zdravou hranici - do stavu, kdy se celý náš život točí kolem jídla a návštěvy posilovny a negativně se podílí na dalších aspektech života.

Jak poznat, že je potřeba trochu ubrat?

Nemluvíte o ničem jiném

Je příjemné sdílet svou radost z nového životního stylu a podělit se o své úspěchy. Pokud ale sami vnímáte, že veškeré hovory stáčíte k jídlu, hubnutí a nejrůznějším výživovým trikům, zkuste přehodnotit, jestli už to není trochu příliš. Pozorujte také, jak často komentujete to, jak někdo jiný vypadá a jestli sami sebe s dalšími lidmi neporovnáváte.

Bojíte se jíst některé jídlo

Máte seznam potravin, které smíte a nesmíte jíst, a striktně ho dodržujete? Chytá vás úzkost, když máte jíst něco jiného, než své předpřipravené pokrmy? Máte hrůzu jíst cukr, lepek nebo jiné skupiny potravin i přesto, že vám to váš zdravotní stav umožňuje?

Je důležité mít přehled o tom, co jíme, a vybírat si kvalitní, výživné potraviny. Nikdo ale není dokonalý a občasné přešlapy jsou naprosto v pořádku. Nejjednodušší cesta, jak jíst zdravě, ale bez stresu, je řídit se pravidlem 80/20: jednoduše držte cca 80 % svých jídel podle svého výživového plánu a 20 % si nechte “nedokonalých”.

Stresují vás nečekané změny

Stresuje vás cestování a dovolená mimo domov, kde nemůžete jíst a cvičit tak, jak jste zvyklí? Jste nervózní, když si máte nečekaně vyjít s přáteli ven? Pokud nějakou dobu poctivě dodržujete všechna nastavená pravidla a vidíte výsledky, může se objevit strach na chvíli vybočit. Co když vás to zase hodí zpátky do starých kolejí?

Pokud ve vás tyto situace vyvolávají stres a pocit úzkosti, zkuste svůj vztah k jídlu a cvičení přehodnotit. Uvědomte si, že pro jednou se svět nezboří a dopřejte si chvíli čas na jiné myšlenky.

Upřednostňujete svůj životní styl před vztahy

Zdravý životní styl by měl být radost, něco, co děláte pro vlastní zdravý, spokojenější a naplněnější život - rozhodně by neměl vést k pravému opaku. Pokud kvůli svým stravovacím zásadám odmítáte jít jednou za čas na kávu nebo na večeři s přáteli, chodíte pozdě na schůzky, protože jste se zdrželi v posilovně nebo se cíleně vyhýbáte společenským akcím, které vás vyhodí z vaší rutiny, něco je špatně.

Základem všeho je rovnováha. Vaše zdravé návyky by vám nikdy neměly ovlivňovat vaše vztahy s rodinou a přáteli a neměly by vám bránit podnikat i spontánní aktivity, bez předchozího plánování.

Cvičíte i při nemoci nebo po úrazu

Abyste mohli hubnout, nabírat svaly a tvarovat svou postavu, je potřeba tělu dopřát také pravidelný oddych. Pokud cítíte, že jste vyčerpaní, cítíte intenzivní bolest, leze na vás nemoc nebo se uzdravujete ze zranění, se cvičením počkejte. Nechte tělo zregenerovat, nabrat sílu a energii na další tréninky.

Oslabený organismus je náchylnější k úrazům, nehledě na to, že při nemoci a únavě žádných světoborných výkonů bezpochyby nedosáhnete.

Trestáte se za prohřešky proti svému jídelníčku

Trestáte se za to, když sníte něco, co úplně nezapadá do vašeho jídelního plánu? Trápíte se o to déle v posilovně nebo přeskakujete další jídlo, abyste vyrovnali svůj denní kalorický příjem?

Uvědomte si, že všechno cvičení a všechny změny jídelníčku neděláte proto, abyste se za něco potrestali. Cílem všeho snažení je, abyste se cítili co nejlépe ve svém vlastním těle. Abyste byli zdraví, vitální a plní energie - a tomu neustálé sebeodsuzování a sebetrestání rozhodně nepomáhá.

Neustále řešíte kalorie

Pokud vám při pohledu na regál se sladkostmi v obchodě létají hlavou kalorické hodnoty jednotlivých výrobků, už jste se možná ocitli na hraně. Pamatujte si, že kalorie nejsou jedinou a nejdůležitější hodnotou potraviny - bílý pšeničný rohlík může obsahovat stejné množství kalorií jako větší banán, ale množství živin, které tělu dodá, je naprosto odlišné.