Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jóga pro krásnou postavu a klidnou mysl

Jóga získává stále větší a větší popularitu. Existuje mnoho jógových stylů - od pomalé relaxační Yin jógy, která se zaměřuje na uvolněné těla, až po Ashtanga jógu, při které se člověk pořádně zapotí.

Jóga má oproti jiným cvičením řadu výhod. Především proto, že nejde jen o fyzické cvičení – důležitou součástí jógy je také správné držení těla, dýchací techniky a relaxační pozice. Jóga je tedy cvičením těla a mysli zároveň. Je vhodná pro lidi jakéhokoliv pohlaví, věku i fyzické zdatnosti. Jednotlivé pozice mají různé varianty, které můžete přizpůsobit vlastním schopnostem.

Populární typy jógy

  • Ashtanga - dynamická jóga, fyzicky poměrně náročná. Sestavu tvoří vzájemně provázané pozice, kterou jsou vždy stejné.
  • Bikram (Hot jóga) - jóga, která se cvičí ve speciálně přizpůsobené místnosti s teplotou kolem 40°C a vysokou vlhkostí vzduchu. Má také ustálenou sestavu tvořenou 26-ti pozicemi.
  • Hatha - “základní” typ jógy, ze kterého vychází další jógové styly. Na veřejných lekcích jógy se většinou setkáte právě s tímto stylem. Sestavy mohou být různé a vždy spojují jógové pozice (ásany) s dýchacími technikami (pranayama).
  • Iyengar - je založena na precizním provádění jednotlivých pozic, často se při ní využívají pomůcky jako pásky, bolstery, židle a bloky.
  • Yin - opak většiny jógových stylů - zaměřuje se na kosti, šlachy a fascie, spíše než na svaly. Relaxační, klidná jóga, každá pozice se drží několik minut.
  • Kundalini - jóga, jejímž cílem je v člověku probouzet životní energii Kundalini. Objevují se v ní speciální pozice a dechová cvičení, která jsou velmi dynamická a několikrát se opakují.
  • Vinyasa/Power Yoga - dynamická jóga, sestavu tvoří různé pozice, které jsou navzájem propojené a z jedné pozice se plynule přechází do druhé.

Je možné jógou zhubnout?

Jóga může být také velmi efektivní při hubnutí a může nahradit ve vašem cvičebním plánu i kardio. Stačí si zvolit dynamičtější styl, jako je například Ashtanga jóga, Vinyasa, Power jóga nebo Hot jóga. Jóga pomáhá člověku naladit se na rytmus svého těla a díky tomu více vnímat, co tělo vyžaduje. Při pravidelném cvičení jógy je proto také snadnější udržovat zdravý jídelníček - vnímáte snadněji, kdy máte hlad a kdy byste normálně jedli jen z nudy. Také se potom chcete o své tělo lépe starat a nechcete sami sobě ubližovat nezdravými potravinami, jídlem z fastfoodu, hromadami sladkostí apod.

Vliv jógy na psychiku

Mezi fyzické účinky jógy patří mimo jiné zvýšená flexibilita, odstranění bolesti zad, zlepšené držení těla a samozřejmě posílení všech svalových partií. Jóga má ale i prokazatelný vliv na psychiku člověka. Snižuje stres a napětí, pomáhá proti depresím a úzkosti, zlepšuje paměť a schopnost koncentrace, pomáhá udržovat vnitřní klid a zvyšuje odolnost vůči výkyvům nálad.

I u nás budete mít možnost si jógu vyzkoušet. Naše instruktorky Alena a Kája pro Vás připravili sadu videií, které Vám program getfitonline naservíruje na Váš profil. Chci začít >>