Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jídlem proti jarní únavě

Jarní únava. Každoročně se na ní podílí změna času, nedostatek sluníčka a menší fyzická aktivita během zimních měsíců. Letos má na našem fyzickém i psychickém vyčerpání velký podíl i současná izolace, omezení, stereotyp a výrazné změny našeho běžného denního režimu. Jak se můžete k energii projíst a jaké potraviny vám pomůžou dobít vybité baterky?

Banány

Banány patří mezi nejlepší potraviny pro rychlé dodání energie. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, draslíku a vitamínu B6. Přestože obsahují relativně vyšší množství cukru, jsou také plné vlákniny a zpomalují trávení cukru. 

Banány jsou vhodné také jako svačina před cvičením. Dodávají fyzickou energii a zvyšují výdrž.

TIP: Ozdobte kolečky banánu ovesnou kaši, nahraďte přezrálým banánem cukr v domácích muffinech nebo si ze zmrazených banánů umixujte zdravou zmrzlinu.

Špenát

Špenát obsahuje nemalé množství vitamínu A a C, vápníku a železa. Právě to se výrazně podílí na efektivní spotřebou energie a jeho nedostatek se může projevit vyčerpáním, podrážděností a zhoršenou koncentrací.

TIP: Vychutnejte si jednoduchý zeleninový salát z listů špenátu, quinoi, cherry rajčátek, avokáda a opražených dýňových a slunečnicových semínek

Ořechy

Mandle, vlašské ořechy, pistácie, kešu i další druhy ořechů patří mezi významné zdroje omega-3 a omega-6 mastných kyselin a obsahují velké množství vlákniny. Udržují v nás dlouhý pocit sytosti a udržují naši energii během dne. Zejména mandle jsou potom také bohaté na magnesium, které účinně bojuje proti fyzickému i psychickému vyčerpání, zmírňuje stres v těle a předchází bolesti unavených svalů po cvičení.

TIP: Přidejte malou hrst na sucho opražených oříšků do zeleninového salátu nebo jimi při snídani ozdobte řecký jogurt

Mastné ryby

Losos, tuňák nebo sardinky jsou zdrojem kvalitních bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitamínu skupiny B. V jedné porci obsahují mimo jiné denní dávku vitamínu B12, jehož nedostatek způsobuje únavu, slabost a z dlouhodobého hlediska může vést ke vzniku anémie (= chudokrevnosti).

Díky obsaženým omega-3 mastným kyselinám také pomáhají redukovat zánětlivé procesy v těle a chrání tak organismus před běžnými onemocněními. 

TIP: Připravte si bílkovinami nabitou variantu řeckého salátu ze směsi rajčat, okurku, černých oliv, koleček cibule a na kousky nakrájeného grilovaného lososa

Avokádo

Avokádo dodává i v malé porci tělu pořádnou zásobu živin. Obsahuje zdravé tuky a vysoký podíl vlákniny, která nejen pomáhá správnému trávení (a předchází pocit těžkosti po jídle), ale také pomáhá vyrovnávat optimální hladinu cukru v krvi.

TIP: Namažte zralé avokádo na celozrnný žitný chleba, dochuťte solí a pepřem a navrch naservírujte volské oko nebo na plátky natvrdo uvařeného vejce

Bylinky pro energii

  • Ženšen - zlepšuje soustředění, zbavuje únavy a zlepšuje fyzické výkony
  • Guarana - má pozitivní vliv na úroveň energie, zostřuje mysl a zlepšuje pozornost
  • Šalvěj - podporuje paměť, zlepšuje náladu a redukuje vyčerpání
  • Máta - (inhalace esenciálního oleje) zbavuje únavy, zlepšuje paměť a pozvedá náladu
  • Ashwagandha - příznivě ovlivňuje aktivitu mozku, zlepšuje kvalitu spánku, dodává energii a zlepšuje sportovní výkony