Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jídlem ke štěstí

Léto se blíží ke konci, a přestože na to počasí v současné době ještě nevypadá, zanedlouho slunečné dny nahradí chladná rána a šedivé dny. S nimi u spousty lidí přichází fyzická únava i špatná nálada. Proti ní ale může účinně pomoct správná volba potravin v našem jídelníčku. Některé konkrétní potraviny dokáží totiž díky obsaženým látkám samy zlepšovat náladu, překonat stres, úzkost i lehkou depresi. Jaké potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, abyste se cítili co nejlépe?

Vitamíny a minerály

Abychom si udrželi dobrou náladu a klidou mysl, je potřeba zaměřit se na potraviny, ovlivňující tvorbu serotoninu - hormonu štěstí. Produkci serotoninu podporují především vitaminy skupiny B (B6, B9 a B12), vitamin C a potraviny obsahující látku L-tryptofan - mezi ně patří například kešu ořechy, banány, zelená listová zeleninu, mořské ryby nebo drůběží maso.

Probiotické potraviny

Fermentované potraviny, mezi které patří například jogurty, kimchi nebo kysané zelní, pomáhají udržovat zdravé bakterie v našich střevech a celkově napomáhají dobrému trávení. Dostatek střevních bakterií má potenciální vliv také na naši náladu, množství stresu, úzkosti a rizika deprese.

Potraviny s vysokým obsahem hořčíku

Jednou z látek, které taktéž pomáhají odbourávat pocity úzkosti a stresu, je hořčík. Toho má ale mnoho lidí boužel ve svém jídelníčku nedostatek. Magnézium najdeme například v zelené listové zelenině jako špenát nebo mangold, v luštěninách jako jsou fazole nebo čočka, v mandlích či avokádu.

Banány

Banán patří mezi přírodní antidepresiva. Díky obsahu tryptofanu, ovocných cukrů, draslíku a dalších zdraví prospěšných látek, se výrazně podílí na naší psychické pohodě.

Čokoláda

Čokoládu mnoho lidí považuje za potravinu, která do zdravého jídelníčku za žádnou cenu nepatří. Přestože by se to s ní rozhodně nemělo přehánět, čtvereček čokolády s vysokým podílem kakaa, nejen, že nijak nenarušíte Vašemu zdraví - právě naopak. Kakaové boby jsou bohatým zdrojem hořčíku, stejně tak jako tryptofan, základní látky pro tvorbu serotoninu. Díky obsaženým antioxidantům pomáhá kakao a čokoláda odbourávat stres a uvolnit napětí.

Zelený čaj

Šálek horkého čaje patří ke správné podzimní atmosféře. Podle japonské studie pití dvou až tří šálků zeleného čaje denně pomáhá odbourávat symptomy deprese a úzkosti. Zelený čaj obsahuje L-theanine, aminokyselinu, která odbourává úzkost. Navíc obsahuje také kofein, Zacal nam nivz skolni rok a tak travime vice casu ve skol8ch ci v zamestnani. Neyapominejme proto pribbalit rano na cestu zdravou svacinku, ktera bude chutnat cele rodine. který Vás fyzicky povzbudí ve chvílích, kdy máte nejvíc ze všeho chuť, zachumlat se do deky a jít spát.

Při tvorbě našich jídelníčků dáváme pozor na to, aby nechyběly žádné důležité minerály a vitamíny, potřebné k fyzickému zdraví i psychické pohodě. Získejte svůj jídelníček na míru v programu GetFitOnline!