Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jídelníček pro zdravou pleť

Naše kůže je naší vizitkou. Je zrcadlem procesů, které probíhají v našem těle a každá nerovnováha se na její kvalitě podepíše. Zdraví kůže ovlivňuje mnoho faktorů - od genetických predispozic, přes prostředí ve kterém žijeme, stresující životní styl, až po stavbu našeho jídelníčku.

… protože začít je třeba zevnitř

Kůže reaguje na podněty z vnějšku i zevnitř. Obzvlášť teď v létě, kdy je kůže často vystavena nadměrnému slunečnímu záření, vysokým teplotám a zvýšené vlhkosti vzduchu, je třeba jí věnovat větší pozornost. Kromě volby kvalitní přírodní kosmetiky, používání ochrany proti slunci a dostatečnému prostoru pro relaxaci a uvolnění (stres stojí za mnohými chronickými problémy kůže), je třeba sledovat také co jíme. Nevhodná volba potravin a nedostatek určitých prvků nám totiž může pořádně zavařit.

Čemu se vyhnout?

Obecná výživová pravidla platí pro zdraví celého našeho těla, včetně naší pleti. Pokud proto víme, že například není vhodné jíst velké množství cukru, bílého pečiva, nezdravých tuků a vysoce zpracovaných potravin, víme automaticky, které potraviny neprospívají i naší kůži.

Trochu jiná situace nastává v případě, že dlouhodobě bojujete s nějakým kožním problémem, jako je akné, ekzém, vyrážky nebo předčasné stárnutí kůže. V tom případě je třeba podívat se na stavbu jídelníčku ještě o něco důkladněji. Mohou v něm totiž být například potraviny, které jsou obecně považovány za zdravé, ale našemu tělu nevyhovují. Právě různé potravinové intolerance se často podepisují na kvalitě kůže a podílí se na vzniku chronických kožních onemocnění. Mezi velmi časté spouštěče patří mléčné výrobky, lepek, případně další silné alergeny jako je sója, arašídy, ořechy nebo vejce. Pokud si nejste jistí, jestli nějakou intolerancí trpíte, můžete zkusit jednotlivé skupiny potravin na chvíli vyřadit a uvidíte, jestli se tato změna na vaší kůži nějak projeví.

V některých případech mohou být na vině také lilkovitá zelenina (někdy nazývané také Nightshades), mezi které patří rajčata, paprika, lilek a brambory. Tyto potraviny obsahují tzv. alkaloidy, které mohou mít negativní vliv na trávení. Přecitlivělost na tyto potraviny se objevuje také často u lidí, kteří trpí nedostatkem hořčíku a vitamínu D. Míra alkaloidů se v lilkovitých potravinách snižuje zhruba o polovinu při tepelné úpravě, i přesto ale některým lidem mohou vadit. To se projevuje mimo jiné záněty a horším hojením kůže.

Další, pro některé možná překvapivou, problematickou skupinu tvoří ořechy, semínka a luštěniny, které obsahují tzv. Antinutrienty. Tyto látky odbourávají vitamíny a minerály z našeho těla a zhoršují jejich vstřebávání. Samotné ořechy, semínka i luštěniny jsou ale skvělé zdroje mnohých živin - od bílkovin, přes vlákninu až po zdravé tuky. Problému s antinutrienty se jednoduše zbavíte tak, že si před konzumací potravinu na pár hodin namočíte. Luštěniny namáčejte ideálně noc předem, ráno vodu slijte a teprve potom je uvařte. Ořechům a semínkům většinou stačí pár hodin. Poté je můžete vysušit v sušičce nebo troubě, ideálně v teplotě do 40°C, aby se zachovaly veškeré živiny.

Potraviny pro zdravou pleť

Pokud chcete zdraví své pleti podpořit, zařaďte následující skupiny potravin:

Fermentované potraviny

Kysané mléčné výrobky, kombucha, kimchi, tempeh. Obsahují probiotika, které podporují stav střevní mikroflóru a napomáhají tak správnému trávení. Problémy s trávením se často projevují právě kožními potížemi.

Potraviny s vysokým podílem vody

Kůži je třeba hydratovat i zevnitř. Kromě dostatečného příjmu tekutin je tak vhodné do jídelníčku zařadit i potraviny s vysokým obsahem vody. Vhodnou volbou jsou rajčata, okurky, vodní meloun nebo třeba jahody.

Antioxidanty

Antioxidanty nás chrání před volnými radikály a díky tomu zabraňují předčasnému stárnutí kůže. Najdeme je v bobulovém ovoci, kvalitní hořké čokoládě, chřestu, listové zelenině nebo červené řepě.

Omega 3 mastné kyseliny

Podporují hojení kůže a snižují zánětlivost v kůži. Pro zdraví kůže je jejich dostatečný příjem naprosto nezbytný. Z živočišných zdrojů omega 3 najdeme především v mořských rybách a vejci, z rostlinných potravin je nejlepším zdrojem lněné semínko a lněný olej.