Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak zahájit zdravější nový rok?

Dáváte si novoroční předsevzetí? A kolikrát se Vám jej nepodařilo dodržet? Možná proto, že nebylo konkrétní a nemělo jasné cíle. Pojďme na to společně a nastartujte nový rok se zdravými návyky pro každý den.

Pondělí - Jezte pravidelně
Nepravidelné jezení Vám nepomůže snížit příjem kalorií a nepomůže Vám zhubnout - pouze budete mít během dne hlad a večer se budete svůj kalorický deficit snažit dohnat jakýmkoliv způsobem. Pokuste se rozplánovat svůj jídelníček tak, abyste mezi většími jídly měli i malé svačinky, díky kterým nebudete mít během dne hlad a nebudete se později přejídat a vyhledávat nezdravé potraviny, které Vás co nejrychleji zasytí.

Úterý - Dopřejte si 7 hodin spánku

Kvalitní spánek je pro naše zdraví stejně důležitý jako vyvážená strava a pravidelný pohyb. Kromě chronické únavy nedostatek spánku může způsobovat:
  • Zvýšené riziko nabírání váhy a obezity
  • Zvýšený apetit a zvýšené chutě na nezdravé potraviny
  • Zhoršená schopnost soustředění a výpadky paměti
  • Zvýšené riziko srdčeního onemocnění a mozkové mrtvice
  • Deprese
  • Snížená funkce imunitního systému a zvýšené riziko běžných onemocnění
Dopřejte si po silvestrovském vyčerpání alespoň 7 hodin spánku a nastartujte nový rok se zdravým spánkovým režimem. Nezapomeňte nejméně hodinu před spaním vypnout všechny přístroje a nevystavovat se tak “modrému světlu” obrazovek, které z dlouhodobého hlediska může způsobovat narušení spánkového cyklu. Předtím, než jdete do postele se také pokuste zapomenout na práci a úkoly pro další den a pokuste se jen připravit své tělo i svou mysl na odpočinek. Pomoci Vám s tím může krátký strečink, jóga nebo pár minut meditace.

Středa - Naučte se snídat
“Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli.” Staré známé přísloví, ve kterém se skrývá spoustu pravdy. Začněte nový rok zdravou snídaní, která Vám dodá energii na celé dopoledne a dokonale nastartuje Váš zdravější životní styl. Snídaně by měla tvořit zhruba 20-35% Vašeho denního kalorického příjmu a měla by obsahovat vyvážený poměr polysacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Jedení snídaně má pozitivní vliv na pamět a koncentraci a dokáže regulovat míru každodnenního stresu a z dlouhodobého hlediska přináší mnoho dalších zdravotních výhod od redukce obezity, snížení krevního tlaku až po prevenci srdečních onemocnění a diabetu.

Čtvrtek - Rozpohybujte své tělo
Jedním z novoročních návyků, které byste měli zařadit do svého denního režimu, je pravidelný pohyb. Abyste u sportu vydrželi a nevzdali jste svou snahu už po pár dnech či týdnech, pokuste se najít něco, co Vás bude skjtečně bavit. Pokud si budete užívat aktivitu samotnou a netěšit se jen na potenciální výsledky, vše bude mnohem jednodušší. Cvičení má pozitivní vliv na naše tělo i mysl. Kromě hubnutí a udržování tělesné váhy, posílení celého těla a podpoření imunitního systému, pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko vysokého krevního tlaku, diabetu 2. typu, osteoporózy a dalších zdravotních potíží. Při cvičení jsou také vylučovány látky, které nám zlepšují náladu, pomáhají proti stresu a účinkují i proti lehké depresi.

Pátek - Vynechte alkohol
Přehnali jste to trochu přes svátky s punči a vaječným koňakem? Zařaďte do svých novoročních návyků také snížení konzumace alkoholu. Přemíra alkoholu vede k vážným zdravotním problémům s játry, zvyšuje hladinu krevního tlaku a potenciálně hraje roli také v rozvoji některých druhů rakoviny. Zkuste páteční večery v novém roce strávit rozhodně bez alkoholu.

Sobota - Vyrazte na procházku
Do víkendových dnů zařaďte chůzi, nejlépe v přírodě. Chůze je nejpřirozenější způsob pohybu, mohou ji provozovat všechny generace a za jakéhokoliv počasí. Chodit venku se dá opravdu i v zimě a každodenní krátká procházka udělá Vašemu zdraví jedině dobře.

Neděle - Připravte si jídlo na další dny
Zapomínáte v práci na pravidelné jedení a z hladu potom spořádáte první, co Vám přijde pod ruku? Připravte se na nadcházející týden dopředu a předejděte těmto nepříjemným situacím. Vyrazte na nákup potravin na zbytek týdne, sepište si konkrétní jídelníček a připravte si jednotlivé potraviny tak, abyste ušetřili během náročného pracovního týdne co nejvíce času.
S plánovaním jídelníčku Vám může pomoct některý z náš programů, kde získáte jídelníček na míru přesně podle Vašich požadavků a cíl.