Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak vylepšit své zdraví

Dnešní doba je až příliš hektická, plná stresu a vypětí. Na druhou stranu si v porovnání s našimi předky žijeme „jako v bavlnce“, tím je však myšleno, že nám chybí pohyb. Chůzi nahradily automobily a veřejná hromadná doprava, aktivní práci vystřídaly počítače, u kterých sedíme minimálně osm hodin denně, a také naše strava není vždy dostatečně hodnotná, i když na pestrost a hojnost si stěžovat nemůžeme. Dáme vám pár praktických rad, jak vylepšit a utužit své zdraví, které máme jen jedno.

Nepodceňujte pravidelný přísun minerálů

Chcete-li zůstat zdraví a ve formě, dopřejte si pravidelný přísun minerálů, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Ovšem není potřeba sahat po předražených potravinových doplňcích. Minerály se ukrývají v některých potravinách a také v kvalitní vodě.

Proč jsou minerály pro náš organismus tak potřebné? Odpověď je jednoduchá, podílejí se na vývoji kostí, na tvorbě hormonů, enzymy i látkové výměně. Jestliže jíte pouze nezdravé potraviny plné tuku, soli, cukru a dalších nezdravých látek, minerály vám budou zoufale chybět.

Zařaďte do svého jídelníčku maximum ovoce a zeleniny, která je bohatá na minerály ideálně v čerstvém stavu. Dělejte si chutné zeleninové saláty, ke svačině kousek ovoce s jogurtem. Omezte smažená, tučná a sladká jídla, naopak potraviny raději upravujte vařením či pod párou. Takto si zejména zelenina uchová co nejvíce potřebných látek.

Hodně pijte

O tom, jak je pitný režim důležitý, patrně slýcháte každý den. Jen málokdo to však skutečně dodržuje. Naše tělo vodu tak zoufale potřebuje. Když jí nemá dostatek, tělo hůře odolává nemocem, stresu a únavě. Pít bychom však měli především neslazené nápoje, buď čistou vodu nebo neslazené čaje, případně džusy z čerstvě vymačkaného ovoce či zeleniny. Vodu bychom měli u sebe nosit neustále a každou hodinu se napít. Není totiž důležité vypít určité množství vody například večer po příchodu z práce, ale rovnoměrně po celý den.

Hýbejte se

Chcete-li utužit své zdraví, bez pohybu to nepůjde. Přestaňte se vymlouvat na nedostatek času a věčnou únavu a zkuste do svého každodenního života zařadit pohyb zcela nenásilnou formou. Máte to do práce kousek, a přesto jezdíte ty dvě zastávky autobusem? Choďte pěšky. Když si dáte ráno i odpoledne dvaceti minutovou procházku, uděláte pro své zdraví více, než si myslíte. Časem přidejte i aktivnější pohyb, například aerobic, Pilates, jógu nebo třeba běh. Zkrátka bez pohybu to nepůjde, rozhýbejte se a budete se cítit lépe.

Dostatek spánku

Kvalitní spánek je doslova k nezaplacení. Znáte ta rána, když se pořádně nevyspíte? Jste celí rozlámaní, otrávení a nic vás nebaví. Zato když se vyspíte do růžova, celý svět je hned veselejší. Spánku bychom měli věnovat alespoň 8 hodin denně, ideálně alespoň dvě hodiny naspat ještě před půlnocí.

Pozor na kouření a alkohol

Největším nepřítelem našeho zdraví jsou cigarety a alkohol (o drogách nemluvě). Pokud chcete být zdraví a cítit se dobře, rozhodně se těmto neřestem vyhýbejte a raději si zahřešte jednou za čas dobrým dortíkem.

Smějte se, jak to jde

Smích a dobrá nálada léčí, nevěříte? Tak to vyzkoušejte. Pokud se budete pořád mračit a trápit, jediné čeho tím dosílíte, bude vyčerpání a časté nemoci. Nemusíte se smát pořád, každý má občas nárok na špatnou náladu, ale snažte se co nejvíce najít si důvod k smíchu, pusťte si komedii, zajděte na kávu s přáteli nebo jen sněte o letní dovolené, která vám zcela jistě vykouzlí úsměch na rtech.