Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak sportovat v zimním období

V zimě může pro některé nadšence do zdravého životního stylu nastat těžké období. S tím, jak příroda pře zimu odpočívá, všude je tma a chladno, i my lidé máme občas tendenci volné chvíle trávit povalováním. V zimních měsících ale naopak potřebujeme naše zdraví co nejvíce utužovat a pravidelný pohyb je hned vedle stravy jedním z nejúčinnějších způsobů, jak náš organismus posílit.

Proč může být v zimě těžší hubnout?

Přes zimu jsou často dny tmavé a ospalé. Na toto počasí reaguje i naše tělo, které díky tomu vylučuje více hormonu melatoninu. Tento hormon vysílá do našeho těla signál, že je čas jít spát. A tak náš organismus pracuje pomaleji a může tak být ztížena i schopnost spalování přebytečných tuků. Tak jako si zvířata chystají zásoby jídla na zimu, i naše tělo si podobně ukládá tukové zásoby.

Jaký sport zvolit?

K zimě neodmyslitelně patří i typické zimní sporty. Lyžování, snowborading nebo bruslení může bez problému nahradit cvičení v posilovně. Při praktikování těchto sportů je ale také dobré do svého tréninkového plánu zařadit i další typy cvičení na ostatní svalové partie. Při většině zimních sportů totiž zapojujete převážně lýtka, hamstringy a stehna, a zbytek těla zůstává spíše pasivní.

Nevlídné počasí může být také důvodem, proč navšívit skupinové lekce ve fitness centru. Většina center má velký výběr pohybových aktivit, mezi kterými si určitě najdete tu svoji. Pokud jste milovníkem cyklistiky, můžete například zavítat na lekci spinningu. Vyzkoušet můžete také jógu nebo pilates - cvičení, která na první pohled mohou vypadat klidně a jednoduše, ale která vám ve skutečnosti dokonale protáhnou a posílí všechny svaly v těle. Velmi efektivním cvičením je také například Zumba - spojení aerobiku, latinskoamerických tanců a hip-hopu nebo v poslední době velmi oblíbený Jumping (cvičení na trampolínách).

Pokud na vás některé dny zimní únava dopadá natolik, že byste svou obvyklou hodinu v posilovně nezvládli, zkuste alespoň pár minut strávit méně náročnou fyzickou aktivitou. Když už nic jiného, zajděte alespoň na delší procházku. Chůze je pro člověka tím nejpřirozenějším pohybem. Nepotřebujete k ní žádné vybavení, nemusíte mít žádný sportovní talent, chodit může prostě každý …

Zkuste to s námi

S get fit online se můžete hýbat přes celou zimu. Ve svém denním programu najdete videa od našich fitness instruktorů. Navíc dostenete jídelníčky na míru, které vám pomohou přemoci zimní únavu. Registrujte se zde >>