Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak na zdravé tuky

Tuky mají špatnou pověst. Díky propagaci nízkotučných "light" výrobků a nízkotučných diet to totiž vypadá, že bychom se prostě měli tuků bát. Realita je ale úplně jinde. Tuky totiž potřebujeme pro své tělo stejně jako všechny ostatní živiny. Jen si musíme umět vybrat.

Proč jsou (zdravé) tuky důležité?

  • Poskytují tělu potřebnou energii
  • Jsou nezbytné ke vstřebání vitamínů A, D, E a K, které potřebujeme zejména pro zdravé vlasy a pokožku
  • Pomáhají udržovat hormonální rovnováhu
  • Regulují zánětlivé procesy v těle
  • Snižují riziko kardiovaskulárních chorob

Druhy tuků

Základními kategoriemi tuků nich jsou nasycené a nenasycené mastné kyseliny. V rostlinném světě převládají nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Nasycené tuky najdeme v živočišných produktech (máslo, sýry, plnotučné mléko, tučné maso), ale i v některých tropických rostlinných olejích, jako je např. palmový a olivový olej.

O obou skupinách se vedou rozporuplné diskuze. Obzvlášť živočišné tuky, jako je máslo a sádlo se v jednu chvíli zatracují a potom zase vynáší do nebes. Ve skutečnosti ale nezáleží pouze na skupině tuků, ale na konkrétním zdroji. I živočišné tuky mohou prospívat našemu zdraví, stejně tak jako některé rostlinné oleje mohou zvyšovat riziko zánětů a autoimunitních onemocnění.

Transmastné kyseliny

Speciální skupinou jsou transmastné kyseliny, které vznikají ztužováním (nejčastěji levných druhů) rostlinných olejů. Obvykle se používají pro svou nízkou výrobní cenu a dlouhou trvanlivost, kterou zaručují výsledným produktům. Svou slávu získaly díky margarínům, které byly v minulosti propagovány jako zdravější alternativa másla a živočišných tuků. V současné době už ve většině margarínů transmastné kyseliny nenajdete - zjistilo se totiž, že stejně jako nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu cholesterolu a riziko zánětů, podílí se na vzniku diabetu a pravděpodobně také na rozvoji nádorových onemocnění. Zatímco ale zmizely z margarínů, stále je objevíte ve složení vysoce zpracovaných potravin (polotovary, sušenky, chipsy, cereální tyčinky) a můžete si na nich "pochutnat" v řetězcích rychlého občerstvení.

20 zdrojů zdravých tuků

  • Olivy a olivový olej
  • Avokádo
  • Chia semínka
  • Lněná semínka
  • Dýňová semínka
  • Slunečnicová semínka
  • Vlašské ořechy
  • Kešu
  • Mandle
  • Makadamové ořechy
  • Ořechová másla
  • Losos
  • Sardinky
  • Tuňák
  • Hovězí maso
  • Vejce
  • Ghí
  • Řecký jogurt
  • Kokosový olej
  • Hořká čokoláda a kakao