Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak na luštěniny

Luštěniny jsou zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a mnohých dalších zdraví prospěšných látek. Nesprávnou přípravou ale můžete naopak svému zdraví jen uškodit. Jak pracovat s luštěninami, abyste z nich získali co nejvíc?

Pozitivní účinky luštěnin
Luštěniny patří mezi relativně kontroverzní potraviny. Někteří lidé na ně nedají dopustit, jiní je ze svého jídelníčku cíleně vyřazují. Pokud ale umíte luštěniny správně připravovat, svému zdraví jednoznačně prospějete. Mezi pozitivní účinky luštěnin obecně patří:
  • Nejlepší zdroj rostlinné bílkoviny
  • Vysoký podíl vlákniny
  • Zdroj vitaminů B1, B3, B5 and B6, fosforu, zinku a manganu

Kromě toho luštěniny seženete v každém obchodě a za poměrně nízkou cenu. Kde je tedy háček? Největším problémem luštěnin tvoří anti-nutrienty, které jsou v nich obsaženy. Jedná se o látky, které mohou narušovat trávení a vstřebávání některých důležitých minerálních látek v těle. Mezi tyto látky patří především kyselina fytová, která může snižovat schopnost vstřebávání zinku, železa a vápníku z potravy - obzvlášť pokud máte nízký příjem živočišných bílkovin a potraviny bohaté na kyselinu fytovou, tvoří velkou část Vašeho jídelníčku.

Jak zvýšit nutriční hodnotu luštěnin
Pro zvýšení nutriční hodnoty a odstranění antinutrientů z luštěnin je možné použít hned několik technik. Luštěniny (stejně to platí i u ořechů a semínek) byste měli vždy předem namočit (ideálně přes noc) do vody a případně přidat sůl, jablečný ocet nebo do vody přisypat obsah jedné kapsle probiotik. Ráno potom vodu slijte a luštěninu propláchněte. Zbavíte se tak mnohých škodlivých látek, které jsou ukryté na povrchu a vyhnete se potenciálním zdravotním rizikům.

Pro větší znásobení nutriční hodnoty je také skvělé klíčení a fermentace. U klíčení je ale potřeba dát pozor na to, které luštěniny je možné klíčit, a které ne. Vhodnými luštěninami jsou například čočka, cizrna nebo mungo fazolky. Klíčením umožníme tělu lépe vstřebávat minerální látky a usnadníme trávení.