Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak na jaře pečovat o svou pleť

V zimním období naše kůže díky mrazu a nedostatku sluníčka často trpí. Může být unavená, vysušená a popraskaná. Obzvláště v této roční době je proto potřeba, věnovat jí o to více péče.

Vhodná kosmetika

O kůži je potřeba pečovat zvenku i zevnitř. Co se týče kosmetické péče, je vždy lepší sáhnout po ověřené přírodní kosmetice. Konvenční kosmetické produtky, které v televizních reklamách lákají na okamžitě bezchybnou plet po prvním použití, mohou naopak z dlouhodobého hlediska škodit - a to nejen naší pleti, ale vůbec celkovému zdraví.

Chemické látky, jako jsou parabeny a silikony, často vysušují pleť, mohou zhoršovat akné a vyvolávat alergické reakce, a některé z nich mají potenciální spojitost i se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny. Certifikovaná přírodní kosmetika tyto látky nesmí obsahovat. Konzervanty a vonné látky jsou tu nahrazeny směsí aromatických olejů (levandule, citronová tráva, pomeranč …), rostlinných olejů (avokádový, kokosový, jojobový ...), přírodních gum apod.

Vyvážená strava

Naše kůže nám vysílá signály o tom, co se děje uvnitř našeho těla. Pokud je pleť zašedlá, unavená, pokud máte kruhy po očima, trpíte akné nebo vyrážkami ... je možné, že skutečný problém je někde uvnitř. Problémy s pletí jsou často spojeny s trávením a nevhodnou stravou. V tom případě je potřeba podívat se na složení svého jídelníčku (omezit smažení, mastná jídla, příliš ostré koření, zvýšit příjem čersvého ovoce a zeleniny) a zaměřit se také na určité problematické potraviny, kterou mohou vyvolávat potravinou alergii, projevující se na vaší pleti. Mezi tyto skupiny potravin patří například obiloviny obsahující lepek, sója, mléčné výrobky a vejce.

Vyváženou stravu naleznete v jídelníčku na hubnutí, nebo fitness jídelníčku na míru na našem portálu. Veškeré jídelníčky jsou nutričně vyvážené na celý den. Pokud zrovna na dané jídlo nebudete mít chuť, tak vám náš portál nabídne alternativu.

Slunce

Obvzlášť v zimě často naše kůže trpí nedostatkem vitaminu D. Ten může způsobovat ekzémy, akné i předčasnou tvorbu vrásek. V zimě a na začátku jara, kdy slunečního záření ještě není úplně dostatek, je vhodné zvýšit příjem vitaminu D alespoň v rámci stravy (vysoký podíl vitaminu D mají například tučné ryby, vaječný žloutek, žampiony a některé druhy zeleniny) a případně přidat také vitaminové doplňky.

Odličování

Obrovskou chybu, kterou dělá mnoho žen, je nedostatečné odličování. Kůže pod vrstvou make-upu nemůže pořádně dýchat a ucpávají se tak póry, což může vést ke vzniku nepříjemných pupínků, černých teček a celkově nezdravě vypadající pleti. Pokud je to možné, snažte se makeup nosit co nejméně a před spaním si makeupu pečlivě odličte pleťovým mlékem nebo olejem a dočistěte pleťovou vodou.

Na naší pleti se projeví celá naše životospráva. Od jídelníčku, přes nedostatek spánku, špatný pitný režim až po naši duševní pohodu. Pečujte proto o svoji pleť, ale přitom se příliš nestresujte, pokud momentálně není bezchybně čistá a zdravá, jak byste si přáli.