Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Jak na dokonalou kaši?

V našem zdravém jídelníčku naleznete nejen recepty na dobré kaše. Získáte také vyváženou stravu s přesnou gramáží surovin vytvořenou na míru.

Kaše jsou sice starou snídaňovou klasikou, ale lidé se stále dělí do dvou táborů - ti, kteří kaše milují a nedokáží si bez nich své ráno představit, a ti, kteří stále kaším nepřišli na chuť. Existuje ale tak obrovské množství různých kombinací a triků, jak kaše oživit, že si je nakonec může zamilovat úplně každý.

Základní recept na dokonalou kaši

Základem mohou být různé druhy obilovin - oves, rýže, pohanka, špalda, žito, amarant … Kaši je možné vařit z vloček nebo (u některých obilovin) z celých zrn. Někteří lidé nemají rádi konzistenci kaší z vloček, a proto například kaše z ovesných otrub, z celých jáhel nebo amarantu mohou být správnou volbou.

Kaši z vloček je dobré vařit za stálého míchání ve vodě a až ke konci přidat mléko. Díky tomu bude mít dokonale krémovou konzistenci a nebude se ani tolik připalovat. Naopak například u kaše z celých jáhel je vhodnější vařit kaši přímo v mléce. Už u mléka můžete zaexperimentovat a zkusit kromě klasického kravského mléka taky různá rostlinná mléka, která dodají vašim kaším jinou chuť. V dnešní době už je i v běžných supermarketech velký výběr rostlinných nápojů - mandlové mléko, rýžové mléko, kešu mléko, špaldové mléko ...

Hotovou kaši oslaďte medem nebo třeba javorovým sirupem, dozdobte čerstvým nebo sušeným ovocem, čokoládou, ořechovým máslem … a uvidíte, že se vám ráno hned bude stávat lépe.

Tipy na kombinace:

Ovesná kaše se zkaramelizovaným jablkem
V každém období je vhodné jíst především lokální a sezónní potraviny. V zimě tak může být perfektní variantou kaše například ovesná kaše s jablky a vlašskými ořechy. Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostky a necháme zkaramelizovat s cca 2 čajovými lžičkami medu. Ovesnou kaši při vaření okořeníme skořicí, špetkou hřebíčku, přidáme jablka a nakonec posypeme vlašskými ořechy.

PB&J kaše
Výbornou kaši také vykouzlíte z oblíbené americké kombinace burákového másla a džemu. Snažte se ale vždy vyhledávat džem bez cukru, slazený ideálně pouze ovocnou šťávou. Klasické džemy a marmelády, které koupíte v supermarketu obsahují obrovské množství cukru, a na zdravé snídani jsou naprosto nevhodné.

Super čokoládová kaše
Pokud jste, tak jako já, milovníky čokolády ve všech formách, čokoládovou kaši si určitě zamilujete. Jako základ můžete použít jak ovesné, tak rýžové, pohankové, nebo třeba jáhlové vločky. Vločky zalijte vodou, přidejte 1 lžičku neslazeného kakaa a vařte, dokud nedosáhnou požadované konzistence. Doslaďte podle potřeby medem nebo jiným sladidlem a ke konci vaření přimíchejte čtvereček hořké čokolády (ideálně nad 70% kakaa). Hotovou kaši můžete dozdobit čerstvým ovocem, ořechy, semínky nebo třeba strouhaným kokosem.

Polentová kaše s banánem
Pokud vás už “klasické” kaše nebaví, můžete vyzkoušet něco trochu jiného - kaši z kukuřičné polenty. Polentová kaše rychle houstne, proto nejprve do hrnce nalijte mléko (nebo kombinaci mléka a vody), oslaďte trochou javorového sirupu nebo jiného sladidla, a poté postupně při stálém míchání přidávejte polentu. Přimíchejte rozmačkaný banán a hotovou kaši ozdobte trochou ořechového másla.