Dýně nejsou jen krásnou halloweenskou ozdobou, patří také do zdravého jídelníčku. V každém ročním období své zdraví podpoříme nejvíce konzumací lokálních, sezónních potravin. Ovoce a zelenina, které rostou v tropických oblastech a dováží se přes celý svět, nám v zimě nedodají logicky tolik živin, jako plodiny, které čeští farmáři utrhnou čerstvé a tak akorát zralé.
Účinky na zdraví
- Obsahují velké množství vlákniny, která zlepšuje trávení, pročišťuje tělo, napomáhá hubnutí a snižuje “špatný” cholesterol.
- Dýně jsou bohatí na hořčík, který rozvádí vápník v těle a tak napomáhá udržování pevných kostí.
- Jeden hrnek uvařené dýně je roven 200% doporučené denní dávky vitaminu A.
- Pomáhají regulovat krevní tlak díky obsahu hořčíku a draslíku.
- Obsahují tryptophan, aminokyselinu, která pomáhá snižovat stres.
- Dýňová semínka jsou významným zdrojem zinku, který je protizánětlivý, urychluje hojení ran a zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů. Nejznámější druhy dýní
- Dýně hokkaido - dýně zelené nebo oranžové barvy, vhodná na pečení, do sladkých i slaných koláčů, muffinů nebo polévek. Jako jediná se před pečením/vařením nemusí loupat a dá se jíst i se slupkou.
- Špagetová dýně - po upečení vnitřek dýně připomíná špagety a stejně tak se může dále upravovat - zapékat, smažit nebo připravit například na způsob boloňských špaget
- Máslová dýně - má podobné využití jako dýně hokkaido, můžete z ní uvařit výbornou polévku nebo ji třeba upéct jako hranolky.
TIP:
Dýňová polévka s pomerančem
Ingredience:
- 1 středně velká dýně hokkaido
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička kari
- 1 lžička skořice
- zeleninový vývar
- sůl podle chuti
- šťáva z 1 pomeranče
- ½ hrnku kokosového mléka
Postup:
- Dýni i se slupkou očistíme, rozkrojíme na půl a vydlabeme semínka.
- Nakrájíme na menší kostičky, rozložíme na pečící plech, zakápneme olivovým olejem a necháme péct cca 15 minut na 200°C.
- Upečenou dýni vložíme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, dochutíme kořením a vaříme, než dýně úplně změkne.
- Nakonec přidáme šťávu z pomeranče, kokosové mléko a vše rozmixujeme do hladka.