Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Dýňová sezóna

Dýně nejsou jen krásnou halloweenskou ozdobou, patří také do zdravého jídelníčku. V každém ročním období své zdraví podpoříme nejvíce konzumací lokálních, sezónních potravin. Ovoce a zelenina, které rostou v tropických oblastech a dováží se přes celý svět, nám v zimě nedodají logicky tolik živin, jako plodiny, které čeští farmáři utrhnou čerstvé a tak akorát zralé.

Účinky na zdraví

  • Obsahují velké množství vlákniny, která zlepšuje trávení, pročišťuje tělo, napomáhá hubnutí a snižuje “špatný” cholesterol.
  • Dýně jsou bohatí na hořčík, který rozvádí vápník v těle a tak napomáhá udržování pevných kostí.
  • Jeden hrnek uvařené dýně je roven 200% doporučené denní dávky vitaminu A.
  • Pomáhají regulovat krevní tlak díky obsahu hořčíku a draslíku.
  • Obsahují tryptophan, aminokyselinu, která pomáhá snižovat stres.
  • Dýňová semínka jsou významným zdrojem zinku, který je protizánětlivý, urychluje hojení ran a zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů. Nejznámější druhy dýní
  • Dýně hokkaido - dýně zelené nebo oranžové barvy, vhodná na pečení, do sladkých i slaných koláčů, muffinů nebo polévek. Jako jediná se před pečením/vařením nemusí loupat a dá se jíst i se slupkou.
  • Špagetová dýně - po upečení vnitřek dýně připomíná špagety a stejně tak se může dále upravovat - zapékat, smažit nebo připravit například na způsob boloňských špaget
  • Máslová dýně - má podobné využití jako dýně hokkaido, můžete z ní uvařit výbornou polévku nebo ji třeba upéct jako hranolky.

TIP:
Dýňová polévka s pomerančem
Ingredience:

  • 1 středně velká dýně hokkaido
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička skořice
  • zeleninový vývar
  • sůl podle chuti
  • šťáva z 1 pomeranče
  • ½ hrnku kokosového mléka

Postup:

  • Dýni i se slupkou očistíme, rozkrojíme na půl a vydlabeme semínka.
  • Nakrájíme na menší kostičky, rozložíme na pečící plech, zakápneme olivovým olejem a necháme péct cca 15 minut na 200°C.
  • Upečenou dýni vložíme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, dochutíme kořením a vaříme, než dýně úplně změkne.
  • Nakonec přidáme šťávu z pomeranče, kokosové mléko a vše rozmixujeme do hladka.