Ingredience:
- 4 pláty nori řasy
- 1 hrnek sushi rýže
- 3 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- ½ avokáda
- 1 menší salátová okurka
- 2 mrkve
- 1 červená paprika
- Rýži několikrát propláchneme v misce se studenou vodou, aby byla co nejméně zakalená.
- Poté ji vložíme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu.
- Poté oheň ztlumíme na minimum a necháme vařit cca 15 minut.
- Mezitím si připravíme octový nálev ze 3 lžic rýžového octa, 2 lžiček klasického nebo třtinového cukru a 1 lžičky soli.
- Hotovou rýži smícháme s připraveným octovým nálevem a necháme zchládnout, zatímco si připravíme náplň.
- Zeleninu nakrájíme na tenké plátky a mrkev krátce spaříme v osolené vroucí vodě.
- Řasu si připravíme hrubou stranou nahoru a nejprve na ni rozprostřeme ochucenou rýži. Nejjednodušší je rýži na řasu dávat navlhčenýma rukama.
- Poté přidáme na pásky nakrájenou zeleninu a s pomocí bambusové podložky (je možné použít také potravinovou folii nebo zabalit sushi i bez podložky) sushi opatrně zamotáme.
- Hotovou rolku rozkrájíme ostrým nožem na kolečka a hotové sushi podáváme s nakládaným zázvorem, wasabi pastou a namáčíme do sójové omáčky.