Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Doba Plastová

Doba plastová

Žijeme v době plastové. Plasty na jedno použití se obklopujeme denně a často vůbec nemyslíme na negativní vliv, který přínáší, včetně ničení ekosystému moří. Nejen, že nevzhledné igelitky, pet lahve a brčka nejsou něčím, co byste při plavání nebo vodních sportech chtěli pozorovat - zmatená zvířata si plastové obaly často pletou s přirozenou potravou a v mnoha případech tak dochází i k jejich úmrtí, při čemž je v jejich těle nalezena hromada plastu, které v moři nemají co dělat.

Jak je ale proti tomuto problému možné bojovat? Především celkovým snížením vlastní spotřeby plastového odpadu. Pomoct Vám mohou následující tipy:

  • Plastová brčka nahraďte kovovými nebo skleněnými brčky na opakovatelné použití. Koupit je můžete běžně na internetu za pár korun. Každé brčko, které ušetříte při pití koktejlu nebo limonády ve Vaší oblíbené kavárně, pomáháte proti nadměrné tvorbě odpadu.
  • Přestaňte nakupovat nápoje v PET lahvích a místo toho si pořiďte kvalitní láhev na pití, kterou budete nosit vždy při sobě.
  • Pokud často chodíte do kaváren, kde si berete kávu s sebou na cestu, investujte do vlastního termohrnku a ušetříte mnoho odpadu z jednorázových kelímků.
  • Doba rozkladu igelitových tašek, stejně tak jako pet lahví, se pohybuje ve stovkách let. Na nákup proto nikdy nevyrážejte bez látkové tašky nebo síťovky.
  • Pokud si někde berete jídlo s sebou, zkuste se zeptat, jestli by Vám ho nemohli zabalit do vlastní krabičky. Použijte také vlastní příbor, místo plastového na jedno použití.
  • Třiďte odpad! Rozdělit papír, plasty, sklo a zbytky potravin Vám nezabere téměř žádný čas navíc a přitom důležitě přispějete údržbě životního prostředí.

Pokud byste chtěli pomoct konkrétně likvidaci plastů v mořích, není nic jednoduššího, než se projít po pláží a alespoň viditelné odpadky z vody a pobřeží vysbírat.

Existuje také mnoho organizací, které se “úklidem” moří zabývají. Web 4ocean.com například nabízí náramky z recyklovaného skla, jejichž nákupem přispíváte zaměstnancům, kteří čistí moře od odpadu od Floridy až po Bali. 1 náramek tak znamená asi půl kilogramu odstraněného nepořádku z pobřeží.