Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Dietní jídla na gril, na kterých si pochutnáte

Léto je čas grilování a objevování nových a ještě lepších chutí. Grilování je navíc zdravé a dietní, můžete si takto připravit nejen maso, ale také ryby a zeleninu. Navíc ta vůně a lahodná chuť. Proč nespojit příjemné s užitečným?

Trend, který dietám uvítají

Grilování se v posledních letech stalo obrovským hitem. Jen málokdo alespoň občas negriluje, zejména pak v teplých dnech. Vůně grilovaného masa je zkrátka nepřekonatelná. A pokud držíte linii a nechcete přibrat, grilování je pro vás ideální. Nemusíte se totiž obávat nežádoucích kalorií ani se stranit společnosti. Nedietnější jsou tradičně kuřecí či krůtí prsa a samozřejmě ryby. Grilovanou zeleninu můžete konzumovat prakticky v neomezeném množství.

Ryby – zdravé a chutné, jaké vybrat?

V obchodech je teď velmi rozmanitá nabídka ryb, které jsou na gril prostě ideální. Ryby jsou zdravé a dietní a připravené na grilu ještě lepší! Jistě oceníte snadnou a rychlou přípravu. Možná vás zrovna trápí myšlenka, jakou rybu na gril vybrat. Můžete grilovat prakticky jakoukoliv rybu. Velmi dobře se připravuje makrela. Mezi velmi oblíbené druhy patří také tuňák a losos. Doporučujeme však raději zvolit rybu vcelku, která se lépe připravuje a nebude po ugrilování „vysušená“. Při nákupu ryb dbejte především na jejich čerstvost. Šéfkuchaři poukazují na to, že vybrat čerstvou rybu je někdy poměrně složité. Jak vlastně laik pozná čerstvost? Tyto rady napoví:

Filety musí být tuhé

  • Ryba by měla mít při koupi fialové žábry
  • Neměla by být příliš cítit
  • Sledujte také datum spotřeby na etiketě

Odměnou vám bude skutečnost, že kvalitní čerstvá ryba nevyžaduje složité úpravy a představuje opravdovou lahůdku. Mezi nejdietnější ryby patří například treska.

Jak grilovat ryby?

Grilování ryb má určitá specifika. Záleží na tom, zda maso kupujete zpracované na filety, nebo máte rybu vcelku. Rybu můžete grilovat různě – na roštu, v alobalu, v kleštích nebo pozvolna na okraji grilu. Rybu máte ugrilovanou za chvíli, obvykle do deseti minut si už můžete pochutnávat. Zda je ryba hotová poznáte snadno, začne vypouštět bílkovinu – bělmo.

Grilovaná zelenina – vynikající příloha k masu i k rybě

Vyjma masa můžeme grilovat také zeleninu, která je vynikající. Nejčastěji grilujeme cukety, papriky, lilky, rajčata, kukuřičné klasy nebo třeba žampiony. Fantazii se meze nekladou. Po grilované zelenině nepřiberete a navíc si ještě pochutnáte.

Dietní špízy

Také při redukční dietě si můžete ugrilovat výborné špízy. Je jen třeba zvolit vhodný druh masa, které by mělo být libové a vyhnout se špeku. Doporučujeme zvolit libové maso v kombinaci s grilovanou zeleninou nebo si udělat pouze zeleninové špízy. Mimochodem grilovaná zelenina je ideální příloha, ovšem chybu neuděláte ani s celozrnným pečivem nebo salátem.

Na co si dát pozor?

  • Připálené kousky raději vyhoďte
  • Ideální je olivový olej
  • Pozor na tučné omáčky (majonézy a podobně), z dietního jídla se tak může rázem stát kalorická bomba
  • Dejte přednost celozrnnému pečivu před bílou bagetu
  • Místo soli raději zvolte bylinky