Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Cviky na posílení vnitřních břišních svalů

Mnoho lidí má za cíl při cvičení vyrýsovaný pekáč buchet na břiše. Ten je ale jen jedním ze svalů, které by měly být při cvičení zapojovaný. Vnitřní břišní svaly jsou velmi důležité pro správné držení celého těla. Snižují zátěž páteře, zabraňují bolestem zad, zvyšují stabilitu a zlepšují celkovou výdrž při cvičení. Jak ale střed těla posílit?

Zapojení hlubokých vnitřních svalů

První cvik může navenek vypadat velmi snadně, je ale velmi významný při posilování hlubokých vnitřních svalů. Lehněte si na záda, zvedněte nohy a pokrčte je do pravého úhlu. Dávejte pozor, aby jste měli záda přilepená na podložce a celou dobu se nezvedala. Vydržte v této pozici na několik nádechů, jen prociťte, jak Vaše záda tlačí na podložku pod Vámi. Poté začněte střídavě jedno chodidlo pokládat na zem a vracet zase zpět do pozice pravého úhlu. S výdechem se chodidlem dotkněte země a s výdechem zase vraťte do původní pozice.

Prkno

Jedním z nejlepších cviků na střed těla je prkno (“plank”) a jeho různé varianty. Do základní pozice prkna se dostanete z pozice pro klasické kliky. Zpevněte celé tělo a dívejte se do země tak, aby hlava byla v prodloužení páteře. V této pozici vydržte, aniž byste se prohýbali v zádech.
Druhou variantou prkna je prkno na předloktí. Položte si obě předlokní na podložku, záda jsou rovná a hlava opět v prodloužení páteře.
Na posílení bočních svalů je výborné boční prkno - ať už s předloktím na zemi nebo s opřením o dlaň.

Balanční cviky

Balanční cviky jsou základem pro posilování vnitřních břišních svalů. Využít tak můžete pomůcky jako je například bosu nebo TRX. Velmi účinné jsou také balanční cviky z jógy a pilates - různé druhy stojek, pozice loďky, vrány a další. Střed těla je využíván vesměs ve všech jógových pozicích, proto stojí za zvážení zařadit alespoň krátkou jógovou praxi mimo Váš klasický trénink.

V našem tréninkovém plánu se zaměřujeme na zapojení svalů celého těla. Ať už je Vašim cílem zhubnout nebo být být fit, díky našemu programu na míru si veškerou práci můžete usnadnit.