Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Cvičení doma a cvičení v posilovně

Pravidelný pohyb je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Pokud Vám do cvičení schází motivace, nebaví Vás už cvičení doma a potřebujete nakopnout, návštěva fitka může být správným řešením. Jaké jsou výhody a nevýhody cvičení v posilovně oproti cvičení doma?

Flexibilita

Při cvičení doma nemusíte řešit žádnou otevírací dobu a nemusíte nikam daleko cestovat. Můžete si dodat energii tréninkem hned po ránu nebo se do něj pustit až později odpoledne, kdy je tělo už rozehřáté a protažené. Stačí jen vstát z gauče, zapnout si motivační hudbu a začít cvičit podle svých vlastních možností. Někdy je ale třeba silnější vůle cvičit doma, než dojít do posilovny na určitý čas.

Soukromí

Pokud s cvičení začínáte, nemusíte se cítit příjemně mezi spoustou dalších lidí, kteří už jsou co se týče sportu mnohem dál, než vy. V tom případě je určitě příjemnější rozbalit si doma fitness podložku a cvičit v soukromí vlastního pokoje. Nemusíte se na nikoho ohlížet a ,ůže tak být mnohem snadnější, porovnávat své pokroky jen se sebou samými, namísto porovnávání s ostatními lidmi. Tato záležitost by Vás ale od cvičení v posilovně rozhodně neměla odradit. Většina lidí do posilovny přichází cvičit tak jako vy, a neřeší ostatní spolucvičící s místnosti. Každý někde musí začít a není proto důvod, cítit se v kolektivu dalších sportovních nadšenců nějak méněcenně. Už jen tím, že jste se rozhodli udělat něco pro své zdraví a překonat přitom počáteční obavy, máte nakročeno správným směrem.

Peníze

Cvičení v posilovně může být poměrně nákladná záležitost. Pokud se rozhodnete cvičit doma, nebudete muset platit žádné členství, permanentky nebo zkrátka investovat jakékoliv peníze. Samotná permanentka do posilovny ale může být naopak motivující. Když už si ji jednou rozhodnete koupíte, je vám líto promarnit investované peníze a jednoduše vás to donutí do posilovny zajít.

Možnosti cvičení

Ke cvičení nejsou nutně potřebná žádná zařízení, která v posilovně najdete. Cvičit můžete s váhou vlastního těla a místo činek použít například plastové lahve naplněné vodou nebo pískem. Pokud Vás to ale po čase omrzí, můžete si svůj trénink ozvláštnit občasnou návštěvou fitka, kde můžete bez omezení využívat posilovací i cardio stroje, činky, TRX, medicimbály a další vybavení, které doma nemáte.

Motivace

Velkou výhodou cvičení ve fitness centru, je motivace, kterou Vám může tohle místo dodat. Kolem Vás jsou lidé, kteří mají všichni stejný cíl - pracovat na sobě a posouvat své hranice. Ať už je jejich hlavním cílem hubnutí, nabírání svalové hmoty nebo zlepšení zdravotního stavu, všichni jste na stejné vlně. Když vidíte, jak na sobě ostatní pracují, může Vás to motivovat k tomu, abyste sami dál pokračovali. Při cvičení doma je mnohem větší pravděpodobnost, že Váš něco vyruší a vy se půjdete věnovat jiným aktivitám.

Pro motivaci ke cvičení je také důležité mít stanovený konkrétní cíl a plán, kterým tento cíl budete následovat. S tím vším Vám pomůže naše online cvičení, kde navíc najdete instruktážní videa, díky kterým se při cvičení nikdy nebudete nudit!