Menu
Chci se cítit lépe
Chci zhubnout Chci se zbavit stresu Chci být fit

Co byste rozhodně neměli jíst před spaním?

Také vás večer honí mlsná? Není na tom nic špatného, dát si večer něco malého k jídlu. Ovšem pozor na pozdní večeře a velké porce. Tělo potřebuje mít čas na to, aby potraviny zpracovalo. Jestliže nechcete chodit spát s plným žaludkem a se špatnou náladou, vyhněte se následujícím potravinám ve večerních a nočních hodinách doslova obloukem.

Pozor na ovoce

Většina lidí si myslí, že ovoce může konzumovat neomezeně po celý den a večer u televize si oloupat tři mandarinky a dvě jablka. Je přece zdravé. Ano, to je sice pravda, ovoce je zdravé a sníst jedno jablko před spaním vám neuškodí. Pokud si však dáte velkou porci ovoce na noc, pro vaše tělo to dobré není. Obsahuje totiž příliš velké množství cukru, které může způsobit nadýmání v případě, že již nemáte žádný pohyb. Jestliže večer máte chuť na ovoce, dejte si jedno jablko nebo mrkev.

Chcete rychle usnout? Nedávejte si kávu!

Káva má výborné povzbuzující účinky. Ranní káva je pro většinu z nás prakticky nezbytná. Večer bychom ji však měli vyměnit za ovocný nebo bylinkový čaj, například z meduňky. Po kávě nebudete moci usnout a může se vám snadno stát, že budete koukat do stropu ještě dlouho po půlnoci. Po šesté hodině večerní si kávu raději odpusťte.

Čokoládu raději ne

Také čokoláda není příliš vhodná, i když večer si každý rád dopřeje alespoň malý kousek po dlouhém dni. Čokoláda však stejně jako káva obsahuje kofein a další přírodní stimulanty, jako jsou například teobromin, který zrychluje tep. Výsledkem bude dlouhé usínání a zhoršená kvalita spánku. A právě spánek je pro naše zdraví doslova nezbytný.

Tučné, mastné, slané…

Chipsy, slané oříšky nebo dokonce smažený řízek k večeři? Všemu co je slané, tučné a mastné bychom se měli zdaleka vyhnout zejména večer. Když si dáte k obědu „smažák“, váš metabolismus jej bude zpracovávat ještě několik hodin a pocit těžkosti může vydržet až do večera. Pokud si ho dáte v 19 hodin s tím, že za tři hodiny jdete spát, budete usínat s plným a těžkým břichem a rozhodně se nebudete cítit dobře. Místo večerního pojídání slaných tyčinek a brambůrek si raději dejte například sušené ovoce nebo hrst nesolených oříšků. A mezi tyto potraviny řadíme také pizzu a jídla z fastfoodu. Dejte si raději lehkou večeři, bude se vám usínat mnohem lépe.

Květák, celer a fazole

Tato jídla jsou silně nadýmavá a rozhodně byste si je měli večer odpustit. Způsobují nadměrnou plynatost ve střevech. To spánku příliš neprospívá. Místo večerní relaxace budete cítit nadměrnou plnost a nebudete se cítit dobře. Tuto zeleninu konzumujte, ale nikoliv večer.

Pár obecných zásad, jak se večer stravovat

Večer, tedy po šesté hodině, bychom už měli žaludek šetřit a dopřát mu pouze lehce stravitelné jídlo. Naše tělo se dostává do „útlumu“ a za pár hodin jdeme spát. Vyhýbejte se slaným, tučným, přesoleným a nadýmavým potravinám, stejně tak kofeinu a sladkému. A pokud vás přeci jen honí mlsná, dejte si místo celé tabulky čokolády třeba jen jeden malý kousek.